Решението му предизвика нов срив на фондовата борса

Илон Мъск “временно замрази” покупката на “Туитър” за $ 44 млрд., докато му бъдат предоставени актуални данни относно процента фалшиви потребители, регистрирани в онлайн платформата. Това обяви самият милиардер с туит пред 92-милионната си аудитория в социалната мрежа.

Решението му веднага предизвика нов срив на фондовата борса, като акциите на компанията поевтиняха със 17,7% до $ 37,10 - тяхното най-ниско ниво, откакто Мъск разкри покупката на своя дял в началото на април и впоследствие направи “най-добрата и последна” оферта да превърне дружеството в частно за $ 54,20 на акция.

В своя туит богаташът прикачи статия на Ройтерс от 2 май, в която пише, че приблизителните фалшиви или т. нар. спам профили, регистирани в социалната мрежа, не надвишават 5% от ежедневните монетизирани активни потребители през първото тримесечие на 2022 г. За сравнение - през същия период платените реклами в туитър са достигали до 229 млн. акаунта.

Достоверността на тези данни може да се окаже

решаваща относно завършването на сделката за милиарди долари,

защото още когато бизнесменът инициира покупката, заяви, че един от приоритетите му ще бъде премахването на “спам ботове”.

В своя позиция от началото на месеца “Туитър” каза, че несигурността около приключването на сделката с Мъск изправя компанията пред редица рискове, един от които е дали рекламодателите ще продължат да харчат бюджетите си за популяризиране именно в тази социална мрежа. “Потенциалната несигурност по отношение на бъдещи планове и стратегии” също е притеснителна, припомнят оттам.

“Този показател от 5% не съществува от известно време. Той очевидно вече е видял това... Така че действията му в момента може би са по-скоро част от стратегия за понижаване на договорената цена”, каза Сузана Стрийтър, анализатор от британската компания за финансови услуги Hargreaves Lansdown.

“Това, което следва, ще бъде силно разочароващо за мнозина работници на компанията, като се има предвид, че редица висши ръководители вече са били уволнени”, добави тя.

Вероятността сделката да бъде завършена на

договорената цена вече падна под 50%,

което се случи за първи път във вторник след нов срив на фондовата борса до под $ 46,75.

Междувременно акциите на “Тесла”, срещу които Мъск осигури $ 6,25 млрд. финансиране за придобиването на “Туитър”, поскъпнаха с около 5%. Това означава, че бизнесменът вероятно ще успее да сключи сделката в негов интерес, тъй като използва момента да подбие цената на социалната мрежа, докато покачва тази на компанията си за електрически автомобили.

Мъск, най-богатият човек в света, самопровъзгласил се за лидер на тема свободата на словото, неведнъж е казвал, че един от приоритетите му ще бъде премахването на “спам ботовете” от платформата. Той е критикувал и сегашната политика на “Туитър” относно модерирането. Идеята му е алгоритъмът на социалната мрежа да дава приоритет на туитовете да бъдат публични и е против твърде голямата власт на услугата за корпорации, които рекламират.