В Бургас руснаците не бързат да продават

Пазарът за недвижими имоти у нас вече не е същият след избухването на войната в Украйна и наложените санкции на Русия, смятат брокери.

Според Стефка Томова, собственик на една от най-големите агенции за недвижими имоти в Бургас, нещата още ще се влошат, ако бъде въведена обсъжданата забрана руски граждани с туристически визи да се разпореждат с имоти в Европейския съюз.

“Всичко това неминуемо оказва влияние върху пазара за недвижими имоти. От февруари насам положението е много лошо, руснаците, собственици на имоти у нас,

все по-трудно могат да стигнат до България

Единственият начин е през Истанбул, но билетите са скъпи, а и не се намират лесно. Като прибавим към това и ограничителния режим на банките, става все по-трудно”, казва Стефка Томова.

Колкото до украинците, някои от тях се интересували от малки апартаменти под наем, но реални сделки нямало.

Брокери са единодушни, че картината с имоти, собственост на руски граждани по морето, днес е коренно различна спрямо последната година преди пандемията. Пламването на COVID-19 през 2020 г. удари бизнеса и спря достъпа на голяма част от руснаците до летните им имоти по Южното Черноморие. Хиляди апартаменти в затворени комплекси в Несебър, Свети Влас, Поморие и на юг от Бургас останаха заключени.

Според данни от община Поморие до 2020 г. регистрираните имоти, собственост на руски граждани, са били малко над 5000. Днес обаче

никой не може да каже колко точно са останали,

защото процесите по покупко-продажба са много динамични. За две години голяма част от имотите тип втори дом на морето са препродадени. Прочутият квартал “Малката Москва” в Поморие вече е неузнаваем. Там българи масово изкупиха жилищата на руснаците и ако до преди 3 - 4 години в квартала се чуваше предимно руска реч, то днес почти не се срещат рускоговорещи обитатели.

“Не останаха много руснаци при нас, а тези, които все пак са си запазили имотите, не могат да дойдат. А като ги няма, не плащат данъци, собствеността им стои заключена. Преди руснаците пристигаха още през април и първата им работа бе да си платят местните данъци и такси”, коментира кметът на Поморие Иван Алексиев.

Той си спомня, че навремето в града имало и женски руски клуб, който функционирал активно.

Преди години новопостроените жилищни комплекси - повечето затворени и с годишна такса за поддръжка, се обитаваха най-вече от руски пенсионери.

От края на 2019 г. и началото на 2020 г. обаче започна изтегляне на руснаците от България, а по сградите на поморийските им апартаменти увиснаха табели с надпис FOR SALE.

Обичайна практика сред руските собственици на морски имоти у нас била да ги отдават под наем за лятото и така да си гарантират сигурна печалба, но пандемията им отнела и тази възможност. Друга причина за отлива, макар и не толкова съществена, била преориентирането на руснаците към турските курорти. Брокери са единодушни, че все по-често българи купуват опразнените морски имоти.

Ако допреди година ги купуваха изгодно от руснаците - с 10-15% по-евтино, сега ситуацията се е променила. Апартаментите са поскъпнали с 20%. Най-много се търсят двустайни, които

вече не се намират на цени от 50-60 хил. евро, както беше допреди година.

Най-осезаема е тенденцията за покупка на руски имоти от българи в Поморие, тъй като там освен море и плажове има възможност и за СПА на открито. Много нашенци предпочитат да си купят ваканционен имот там и така да се възползват от лечебната кал и луга на Поморийското солено езеро.

В “Малката Москва” сега се обитават не повече от 50 апартамента, което придава на квартала облика на призрачен град.

Все още 3000 са руснаците, които живеят целогодишно в община Несебър. Имат си общност, организират различни събития, казва кметът Николай Димитров. За разлика от Поморие в Несебър не се наблюдава голямо изтегляне на руснаците, тъй като не са концентрирани в определен квартал.

“Не се наблюдава бум на продажби от руснаци. Ако има, то са по лични причини. И през зимата имаме руснаци, руската реч често се чува по магазини и на обществени места”, каза несебърският кмет.

Има от различни прослойки - освен заможни пенсионери има бивши военни, инженери, включително и университетски преподаватели.

В Бургас руснаците също не бързат да продават апартаментите си, тъй като за тях това е дългосрочна инвестиция, която дава възможност за бизнес и работа. Обаче се забелязва опразването на къщи в близките села Димчево и Маринка, които допреди 2 години се радваха на голям интерес от руснаците.

30% от ваканционните имоти край Варна продадени

Тенденцията руските граждани да купуват къщи и ваканционни имоти по Северното Черноморие и около Варна продължава стремглаво и тази година да е обратна. Към момента обаче никой няма статистика колко от тези имоти вече са в други ръце и колко стоят затворени. Според брокери причините за това са две - войната и липсата на средства за инвестиции, както и поевтиняването на рублата. Само за миналата година от руснаци са препродадени около 30 процента от ваканционните имоти край Варна, коментират от една от големите агенции, която работи с руски инвеститори.

Това, което се случва в момента, освен масови продажби, са опитите тези имоти да бъдат отдадени дългосрочно под наем. Но заради финансовите санкции една част от сделките не се осъществяват и руснаците не могат да продадат жилищата си, въпреки че ги предлагат на атрактивни цени, казват брокери.

Десетки реновирани селски имоти край Варна, предимно в община Аврен, също стоят безлюдни, коментират от местната администрация.