Такова увеличение на цените не е имало от лятото на 2008 г.

Инфлацията през април е 2,5% само в рамките на месеца, като храните са поскъпнали с 4,5% в сравнение с март, а годишната инфлация счупи 14-годишен рекорд, достигайки 14,4%. Толкова голямо поскъпване на годишна база не е имало от лятото на 2008 г., точно в навечерието на световната финансова криза. 

Инфлацията се помпа най-вече от горивата, които за последното полугодие надуха разходите на всички производители с около 35%.

Същевременно всички предупреждения на фермерите, че не могат вече да издържат на високите цени на торове, фуражи и енергия, се отразиха на цените на плодовете и зеленчуците точно през април, когато поне сезонните би трябвало да поевтиняват.

Обикновено по това време на годината у нас започват да се внасят оранжерийни зеленчуци от съседните Турция и Гърция, където климатът позволява те да се отглеждат без допълнителни разходи за отопление.

Освен това се очакваше великденските празници да донесат допълнителен стимул цените на паднат. НСИ обаче отчита, че точно през април доматите са поскъпнали с 20,8%, пиперът - с 16,3%, пресният лук - с 11%, а картофите - с 8,9%. Единствено краставиците са поевтинели с 12,1% в рамките на месеца, но тяхната цена и преди това бе достигнала невъзможните миналата година 5-6 лева за килограм.

Според председателя на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов през април е имало нормални количества внос в България на оранжерийни зеленчуци и поскъпването е било докъм 23-о число на месеца, след което цените са започнали да падат.

“Тенденции може да се търсят при целокупно предлагане на еднороден вид стоки. Не знам откъде точно статистиката набира информация за цените, но на пазара има поне 8-10 вида домати”, подчерта той.

Иванов призна обаче за друга тенденция, която се забелязва на пазара - през април за първи път от доста време насам нагоре са тръгнали и цените на месото.

Например свинското, чиято цена не бе мръднала изобщо през последните 2 години, през април внезапно е поскъпнало със 7,8%. Пилешкото е скочило само за четвъртия месец на годината с 10,2%. Според шефа на комисията по борсите и тържищата това е пряко отражение на поскъпването на фуражите, особено в птицевъдството, и вероятно производителите му вече не издържат на повишението на разходите.

През април агнешкото е поскъпнало с 12,9%,

но това е по-скоро временно явление. В дните около Великден то струваше най-често между 20 и 25 лв. килото по магазините.

Друго обезпокоително явление през април е, че освен редовното поскъпване на горивата скокът при метана е с 11,4%. Голяма част от автобусите за градски и междуселищен транспорт са на метан и заедно с натрупване на поскъпването на това гориво от предните месеци това е довело до поскъпване на автобусния превоз с 3,5% само за април. Готвената от правителството антикризисна мярка за метана и пропан-бутана (поскъпване с 2,7% само за април) предвижда да се премахне временно акцизът върху тези горива, а ДДС само за тях да се намали от 20 на 9%. В момента метанът се продава по 3,85 лв. за килограм при акциз от 0,85 лв. за гигаджаул. С корекцията се очаква цената му да падне до 3,45 лв.

Останалите масови горива също са продължили да поскъпват през април. Например дизелът е скочил с 6% само за месец, бензин А95 - с 3,5%, а А100 - с нови 3,1%.

Наред с храните и безалкохолните напитки през април по-осезаемо е започнал да поскъпва и алкохолът, чиито цени дълго не бяха се движили нагоре. Общото поскъпване е с 0,2% за месеца, като това идва най-вече от ракиите, които са поскъпнали с 3,4%. Вината са поскъпнали с 1,8% за месеца.

През април няма нито една група стоки и услуги, чиято цена да е намаляла, единствено в сферата на развлеченията и културата цените остават на равнището си от март.