Фондове от други страни в Европейския съюз могат да навлязат на пазара в България, да събират осигурителни вноски и да изплащат пенсии у нас. Тези промени в Кодекса за социално осигуряване бяха подкрепени на тристранка във вторник.

Така у нас ще се въведе паневропейският пенсионен продукт. По този начин ще се позволи пренасяне на осигуровките и пенсиите от една страна в ЕС към друга при преместване на човека.

Както "24 часа" писа паневропейските пенсии у нас ще са на доброволен принцип. Те ще са на принципа на фондовете за доброволно пенсионно осигуряване, които и в момента съществуват в българското законодателство. За европейска пенсия обаче ще се разкриват отделни фондове.

Пенсионните продукти, които предлагат тези фондове, могат да се различават един от друг и тогава те ще са обособени в подфондове. Така хората ще могат да участват в управлението на инвестициите, като избират по-рискови и доходоносни варианти или съответно по-безопасни, но с по-ниска доходност.

Всеки осигурен може да има само една сметка за европейска пенсия. В нея обаче ще могат да се разкриват подсметки и така една част от осигурителните вноски да се инвестират сигурно, а друга - за по-висока доходност. Подсметки ще се правят и когато един човек сменя държавата на пребиваване.

Европейската пенсия ще се получава при нормалната възраст за пенсиониране. Тя може ще се наследява при преждевременна смърт на осигурения.

Вноските няма да бъдат секвестирани или събирани от съдия-изпълнител. 

Осигурителните партиди за европейска пенсия ще са лични и могат да се прехвърлят както между различни дружества в България, така и към фондове в друга държава от ЕС. Прехвърляне на партидата за европейска пенсия да може да се извършва веднъж на 5 г. 

Европейските пенсии ще могат да се изплащат или пожизнено, или за договорен период от месец. 

Опасявам се, че това няма да работи в държава, в която доходите са недостатъчни, а хората няма да могат да спестяват и отелят пари за допълнителни вноски, каза икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. Тя за пореден път обясни, че в момента не се знае какви добавки към пенсиите изплащат частните пенсионни фондове.