Очаква се Агенцията по вписванията да вземе решение относно вписването на увеличението на капитала на дружеството „Врана“ ЕАД, заяви на блицконтрол министърът на земеделието Иван Иванов.

Аграрният министър поясни, че изкупуването на зърно за осигуряването на продоволствената сигурност на страната ще стане, но след като Агенцията даде разрешението си за увеличаването на дружествения капитал. Той допълни, че ако това не се случи, „Врана“ ЕАД няма как да започне търгуването.

Иванов припомни, че дружеството е държавно и трябва всичко да се случва по закон, като увери, че ако Агенцията по вписванията даде разрешението си и фирмата получи нужния бюджет за зърното, изкупуването му ще започне незабавно.

Земеделският министър допълни, че ако Агенцията се произнесе в обратна посока, което по думите му е нова хипотеза, то това ще трябва да бъде по-широко дискутирано.

Иванов обясни още, че към момента не се предвижда изкупуването на царевица и слънчоглед, а само на хлебна пшеница.

Аграрният министър коментира и износа на украинско зърно и различните варианти, които се разглеждат. Той подчерта, че в официална позиция на министерството има заложен текст, в който се посочва, че трябва да се полагат грижи за българските производители паралелно със солидарността към Украйна.