Процедура по избор на председател, заместник-председатели и нови членове на регулатора ще започне в едномесечен срок от влизането в сила на промените

Мандатът на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще се намали отново на пет години. Депутатите приеха промяна в закона на първо четене, а вносители са народни представители от управляващата коалиция.

Сред промените е и това, че комисията вече ще има двама заместник-председатели. Сега този пост се заема от Димитър Кюмюрджиев.

Сегашният състав на КЗК трябва да бъде сменен догодина, след като в началото на 2021 г. по време на третото правителство на ГЕРБ мандатът беше увеличен на 7 г. Председател на комисията е Юлия Ненкова, която беше избрана през 2016 г.

В заключителните разпоредби обаче е записано, че когато законопроектът бъде приет, в едномесечен срок от влизането му в сила ще започне процедура по избор на нов председател, заместник-председатели и членове на комисията.

Продължителността на мандатите на членовете на КЗК беше 5 години в периода 2010-2021 г.

Изискванията към новите кандидати пък се завишават, според промените те трябва да имат завършена магистърска степен и 7-годишен стаж по специалността. Изискването досега беше за 5 г. стаж.

Законопроектът мина с подкрепата на цялата коалиция и с гласовете на “Възраждане”, а ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха против.

От ДПС видяха желание в управляващите да овладеят регулаторните органи. Ситуацията с БНБ показала желанието за този тип политика, обясни зам.-председателят на ДПС Йордан Йонев.

Регулаторите не трябва да бъдат люшкани по волята на една или друга политическа партия, посочи Цонев. 

По думите му завишаването на критериите не е всъщност завишаване на критерии, а отваряне на вратата за хора, които вече са набелязани за въпросните постове.

Недоумявам как ИТН са съгласни да подкрепят този законопроект, след като една достойна кандидатура беше разиграна като цирк от коалиционните им партньори, каза още Цонев. 

“Гласувах против заради лошия ни опит с КЕВР“, обясни отрицателния си вот депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

По думите му промяната в закона ще превърне един независим орган в зависим и непрозрачен и ще бъдат скрити важните за обществото теми зад политически назначения.