Инсталираният капацитет на възобновяеми енергийни източници в Китай регистрира бърз растеж през първите четири месеца на годината, на фона на активните усилия на страната да достигне целите си за пик на въглеродните емисии и въглероден неутралитет.

През периода януари-април капацитетът за производство на вятърна енергия е нараснал с 17,7% на годишна база до около 340 милиона киловата, докато този на слънчевите ферми е достигнал 320 милиона киловата, което е увеличение от 23,6%, според Националната енергийна администрация.

До края на април общият инсталиран капацитет за производство на електроенергия в страната е бил около 2,41 милиарда киловата, нараствайки със 7,9 процента спрямо година по-рано, показват данните.

Китай си е поставил за цел да достигне пикови емисии на въглероден диоксид до 2030 г. и въглероден неутралитет до 2060 г. Страната напредва в развитието на енергия от възобновяеми източници, за да подобри своята енергийна структура. Според план за действие, публикуван миналата година, Пекин има за цел да увеличи дела на потреблението на електроенергия, произвеждана от нефосилни горива, до около 25% през 2030 г.