От криза се излиза със стимулиране на производството

Обявените вчера мерки на коалицията за подкрепа на хората срещу кризата веднага предизвикаха полярни реакции. Попитахме икономисти:

Добре прицелени ли са мерките? До какво ще доведат за икономиката и за хората?

А как ще се отразят на политическата ситуация? На фона на няколко проучвания, които показват продължаващ спад на доверието към управлението, попитахме социолози и политолози:

1. Мерките ще спрат ли спада на доверието в управлението? 

2. Какво политическо лято се очертава?

Ето коментарите им.

Пакетът мерки ще има кратък ефект на облекчение върху потреблението, но ще е опустошителен за бюджета. Съмнявам се, че цената му ще бъде само 2 милиарда лева.

Първите месец-два, най-вече когато влезе в сила увеличението на пенсиите, ще се усеща известно облекчение на потреблението, а след това този ефект ще се изчерпи. Ще забележим, че това намаление на ДДС върху хляба няма да има очаквания ефект - няма да видим намаление на цената на хляба.

Съвсем скоро този ефект ще се разпредели в икономиката, ще се стопи и ще остане единствено разклатената система на данъка върху добавената стойност. Този ефект ще генерира още десетки идеи за намаляване на този данък и отпадането му от други стоки.

Да се поеме част от цената на горивата масово, включително на тези, които нямат нужда от стимулиране и подпомагане, за мен не е правилна икономическа политика. Ако се помага, да е на този, който има спешна нужда от това, но не и масово и безадресно.

А от какви мерки имаме нужда? От ситуации на кризи и инфлационни вълни се излиза само с едно - с повече работа и стимулиране, производството и създаване на по-голям продукт.