60-годишен зъболекар въртял схемата със своята любовница

Зъболекар от украински произход и любовницата му - сънародничка, продавали руски държавни имоти на стойност милиони евро, използвайки фалшиви пълномощни от Кремъл, пише “Шпигел” в свое разследване. Следователи, разузнавателни служби и дипломати са шокирани от измамната схема, която е най-голямата, разкривана през последните години в Берлин.

В началото всичко изглеждало като доходоносна сделка. Инвеститорът в недвижими имоти Саша Клуп и неговите бизнес партньори купили четири парцела земя от руското правителство в нововъзникналия квартал Карлсхорст в Берлин – участък от 17 000 кв. м от старо летище, както и три порутени жилищни сгради, където някога живеели съветски офицери. Платили общо 13,5 млн. евро, на пръв поглед разумна цена, като се има предвид кризата на пазара на недвижими имоти в Берлин, а и летището осигурявало много място за строеж на нови сгради.

Радостта от изгодно сключената сделка обаче много бързо се изпарила. На 18 март, когато Кулп искал да влезе в новопридобития си имот и да разгледа, той

се сблъскал с двама секретари на руското посолство,

които категорично отказали да напуснат терена. Според тях Москва никога не е продавала парцелите си, а и нямала подобни намерения. На място е повикана берлинската полиция и двете страни взаимно подали жалба за измама. Появил се обаче един основателен въпрос - кой кого е измамил в случая.

Руското посолство в Берлин
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Руското посолство в Берлин СНИМКИ: РОЙТЕРС

Руското посолство веднага поискало съдействие от прокуратурата и външното министерство на Германия. Скоро се оказало, че това съвсем не е единственият имот на Москва, който бил включен в списъка за продажба без знанието на Кремъл. В схемата попаднала и огромна сграда, притежание на Русия, която се намира на големия бул. “Унтер ден Линден”. Там се помещава посолството заедно с дипломатически апартаменти и дори тенис игрище. Административната сграда някога се използвала от държавната авиокомпания “Аерофлот”, но от известно време е празна. Стойността на този емблематичен имот трудно може да бъде оценена.

В рамките на разследването в документите едно име се набивало на очи - Йефим Б., 60-годишен зъболекар от берлинския квартал “Грюневалд”, пише сп. “Шпигел”, запознат с материалите по делото. Въпросният мъж, роден в Черновиц, днешна Украйна, се представял за упълномощен представител на руското правителство в службите по поземлени регистри и пред агенти по недвижими имоти. Той продавал част от имотите на фирми, които синовете му управлявали.

Не е ясно обаче дали самият Йефим е целял да придобие с измама въпросните имоти, или той самият е станал жертва на схема. Разследване на криминалната полиция показва, че зъболекарят е имал интимна връзка с мистериозна жена на име Олена Г. - също украинка, която му се е представила за високопоставен офицер от руското разузнаване. Твърди се, че тя е получила предполагаемите пълномощни на Кремъл за партньора си Б., преди да го накара да прехвърли част от парите от продажбите - 1,8 млн. евро, на човек с адрес в Москва. Къде всъщност се е озовала сумата, не е ясно, защото следите се губят.

Преди Кулп да сключи сделката за над 13 млн. евро, той наел голяма адвокатска кантора в Берлин, както и известен нотариус, за да проверят легитимността на документите. В тях

бил погрешен дори адресът на Кремъл,

но това не направило впечатление на никого.

Според разследването двамата замесени са родом от Украйна. Смята се, че схемата не е свързана с настоящите военни събития, защото била задействана още през 2021 г. Подбудите вероятно са по-скоро материални.

Йефим Б. е добре позната фигура в луксозния Западен Берлин. Той води заможен начин на живот, което е характерно за обитателите на тази част на столицата. Семейството му живее в голяма къща с високи колони и кара скъпи коли. Той бил активен предприемач още през 90-те години. От 2007 г. започва да инвестира в недвижими имоти. На пръв поглед изглежда, че Йефим си е осигурил всичко за безгрижен живот след пенсиониране, но явно това не му било достатъчно.

Не е ясно кога точно е започнала да функционира измамната схема и колко време е подготвяна, но едно е сигурно - любовницата Олена е изиграла ключова роля в нея. На двамата е извършен обиск, като са иззети телефони и лаптопи. Кореспонденцията им са следи. В лични съобщения са намерени обяснения в любов, но фокусът винаги е бил насочен към бизнеса. “Парите обичат тишината”, казвала на Йефим неговата любима, като го инструктирала да не вдига шум около продажбите, защото уж такива били желанията на Кремъл.

Олена изпращала на зъболекаря документи, които я идентифицират като полковник от резерва на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ). Пускала му и съобщения, които уж идвали от Москва. През есента на 2020 г. той дори получил предполагаема благодарствена бележка от Кремъл “за свършената огромна работа”, подписана от предполагаем генерал-лейтенант на ФСБ, който уж добавил, че очаква с нетърпение “по-нататъшно ползотворно сътрудничество”.