Около 16 млн. лв. е дългът на клуба към Васил Божков, който трябва да бъде опростен

Сръбският медиен магнат Драган Шолак има реален интерес да купи българския футболен “Левски”, но всичко по широко обсъжданата във футболните среди сделка към момента е точно на това ниво. Интерес има, но постигната договорка - не. Това показа проверка на “24 часа”.

Ключът за евентуално осъществяване на сделка обаче се оказва у бившия собственик Васил Божков. По информация на “24 часа” дългът на футболния клуб към него е близо 16 милиона лева.

Фирми на

Божков изкупуват

задълженията

на клуба, свързани с изграждането на новата централна трибуна на стадион “Георги Аспарухов”. Преди две години Божков прехвърли 86,6% от акциите на ПФК “Левски” АД на Наско Сираков, но дълговете останаха.

“Факт е, че съм най-големият кредитор. Никога няма да поискам даденото обратно”, призна самият Божков през януари 2021 г. Очаква се Наско Сираков да води разговори с него за официално опрощаване на дълговете на “Левски” към фирми на намиращия се в Дубай бизнесмен.

След това е възможно придвижване на разговорите с Шолак, който по данни към 2021 г. е най-богатият сърбин със състояние от 1,22 милиарда евро.

Драган Шолак е собственик на компанията United Group, притежаваща българската Nova Broadcasting Group и VIVACOM. В началото на 2022 г. холдингът Sport Republic, 75% от който са притежание на Шолак, купи клуба от английската Висша лига “Саутхемптън”. В България по време на финала за купата на България между “Левски” и ЦСКА на 15 май е бил и Расмус Анкерсен, който заедно с Хенрик Крафт притежават останалите 25% от Sport Republic.

Евентуалната сделка за “Левски” доведе до

разделение

сред феновете

Едни са въодушевени от възможността бизнесмен от такъв ранг да води клуба към светло и финансово независимо бъдеще, но други споделят притеснения от завръщането на нежелания модел “бащица” в навечерието на официалния старт на сдружението “Левски на левскарите”. То бе учредено на рождения ден на Гунди (4 май), а на рождения ден на футболния клуб (24 май) на Могилката до 22-о училище ще бъде дадено истинското начало и всички левскари ще бъдат поканени да участват.

Идеята е в даден момент и Наско Сираков да прехвърли акциите в дружеството и “Левски” да бъде върнат на народа. Самият Сираков заедно със Станимир Стоилов е сред учредителите на “Левски на левскарите”. С появата на реалния интерес от мощния инвеститор обаче прехвърлянето на собствеността на феновете не би се случило.