„Газпром“ едностранно наруши договора си с България. Най-напред „Газпром“ се опита да промени условията на договора си, а след това, когато България се застъпи за себе си, „Газпром“ реши да използва едностранно енергетиката като оръжие. Именно затова години наред работим заедно за диверсификация. Това заяви пред Нова тв Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

През март нашата администрация в САЩ заяви, че ще предоставим допълнителни 15 милиарда кубични тона втечнен природен газ за Европа. Както разбрахте съвсем наскоро, по време на посещението на министър-председателя и министъра на енергетиката на България във Вашингтон работихме заедно, за да може да осигурим две извънредни доставки на втечнен природен газ на цени, отлични за България; и ще продължим да работим за средносрочни и дългосрочни решения, защото сме приятели и партньори, коментира Мустафа.

А сега бих искала да се върна на темата за диверсификацията. Представете си, ако преди една година България беше завършила Междусистемната газова връзка Гърция-България, например, то България нямаше да бъде в сегашното положение. Така че се работи в опит за постигане на диверсификация възможно най-бързо. И това ще се случи - не само с втечнен природен газ от САЩ, но и от други държави, което е изключително важно. И отново ми се иска да се върна към това, с което започнахме. Русия бе тази, която едностранно наруши договора си. За тези, които винят България за случилото се, казвам: „Застъпете се за България; застъпете се за енергийната независимост на България“, добави посланикът на САЩ у нас.

Както съм казвала много пъти, България е приятел, партньор и съюзник, както и много силен и доверен партньор в НАТО. Това дали България ще реши да изпрати военна техника, или не е решение, което следва да се вземе между България и Украйна. To e суверенно решение на България. А аз бих искала да се съсредоточа върху позитивното - фактът, че България изгражда на територията си бойна група на НАТО; фактът, че България прие над 100 000 бежанци; фактът, че България подкрепи резолюциите на ООН и санкциите, както и че България се противопоставя на жестокостта, на която сме свидетели, противопоставя се на унищожителните действия на Русия срещу цивилно население и граждански цели, които наблюдаваме, посочи тя.

Запитана според нея кое би могло да бъде работещо решение, водещо до пробив в отношенията между България и Република Северна Македония, Херо Мустафа отговори: "Най-важното е да се води диалог. Мисля, че новите правителства и от двете страни поставиха добро начало на диалога. Знаете, че ние като администрация, вярваме в единството на Европа и в членството на тези държави в Европейския съюз. Знаете като българка, че членството на България в Европейския съюз вече 15 години - с ползите, които произтичат за България - и членството на държавите в региона в Европейския съюз позволяват по-голяма регионална стабилност и регионален просперитет. Бих казала, че диалогът е важен. А това, което не е полезно, е, ако и двете страни поставят ултиматуми или използват негативна реторика, както и ако политиците от двете страни гледат на това само като на конфликт, спомагащ за собствената им популярност. Това не би било от полза. Трябва да има истински диалог в опит за намиране на решение за пътя напред. Тази регионална стабилност е важна, защото, ако не са членове на ЕС, се създава вакуум. А когато има вакуум, тези, които не желаят стабилност, ще се възползват от това".

Според мен, наблюдаваме забележително международно единство. Над 140 държави са гласували за резолюциите на ООН, в които се осъждат зверствата, извършвани от Русия. Виждате как във времена на кризи нациите се сплотяват. Ние сме толкова взаимозависими, че повечето държави по света предпочитат международна система, основана на правила. Според мен това е бъдещето, обясни тя.

Като начало, вярвам, че е важно да сме съпричастни с украинските бежанци, да разберем тежкото положение, в което се намират. Те не са искали да им се случи това, не са искали да напуснат своята страна или живота, който са водели. Били са принудени да го направят. Предвид обстоятелството, че повечето от тях са невинни жени и деца, най-важното, което можем да направим, е да покажем съпричастност, да им покажем, че разбираме тежкото им положение. Когато със семейството ми напуснахме като бежанци, за нас най-важното беше да останем, целеустремени - никога да не се отказваме от надеждата. Надеждата е толкова важна. Баща ми казваше, че от трудностите понякога се раждат добри неща, така че да бъдат целенасочени и да имат надежда - това бих ги посъветвала, посочи Мустафа.

Когато кацнахме в САЩ, имахме само дрехите на гърба си и надежди и мечти за по-добър живот. Баща ми, мъдър човек, казваше: „Учи усърдно, работи усърдно“. Така и направих. Веднага се съсредоточих върху доброто представяне в училище, започнах да работя на 14 години. Всеки от родителите ми работеше на три места, за да се издържаме.. С гордост мога да заявя, че завърших първа по успех във випуск от 500 души, защото останах целеустремена. Получих стипендия да следвам в колеж и дори по време на следването ми там работех на три места. През цялото време си спомнях какво казваше баща ми: „Учи усърдно, работи усърдно и винаги имай смели мечти“. Поставяш си амбициозни цели, постигаш ги и след това с целиш още по-нависоко, разказа тя за пътя си път на кюрдска бежанка до дама, работеща във висшия ешелон на американската политика.

Първата дума, която научих на български език, беше семейство, което според мен беше перфектно, защото описва България, значението на семейството в България и за мен лично - за мен то е изключително важно. Думата, която най-често употребявам, е здравейте и осъзнах, че я използвам и за млади събеседници, и за по-възрастни. Използвам я, защото е официалната форма. Използвам я в знак на уважение - към Вас, към България. Влюбих се във Вашата страната и България винаги ще заема много специално място в сърцето ми, сподели посланичката на САЩ у нас и добави: "Толкова много неща обичам по отношение на България. За мен е чест и привилегия да бъда посланик тук. Обичам българския народ, гостоприемството, силата на българите. Обичам природата. И много силно се вълнувам, че това лято ще имаме първите директни полети между САЩ и България от 23 години насам - първите директни полети".

На всеки от екипа на посолството, който идва в кабинета ми, винаги казвам две неща: първо, професионалното развитие е важно, но също толкова важно е и личностното развитие. Когато сме щастливи в личния си живот, можем да реализираме забележителни постижения и в професионален аспект. Личният живот е изключително важен за мен. Обичам дъщерите си, обичам да прекарвам време с тях, да им чета, да играем заедно и да им показвам как да бъдат силни - като мама! Това също е много, много важно за мен - да им осигурявам нови изживявания. Другото, което казвам на всеки, влязъл в кабинета ми, е - имам плакет с надпис „Един екип, една мисия“. Сплотеността - да работим заедно като екип - е важно и вкъщи. Със съпруга ми сме партньори, работим заедно, подкрепяме се един-другиго, правим всичко възможно взаимно да се усъвършенстваме и развиваме. С голямо удоволствие опознавам България заедно с него и семейството си, каза тя.