Китайският технологичен гигант Xiaomi се присъедини към Samsung и Apple в глобалния „елитен клуб“ за смартфони с продажбите си от над 500 милиона устройства, сочи доклад от индустрията.

Марката е прехвърлила прага от 500 милиона продадени смартфони в началото на първото тримесечие на 2022 г., съобщи глобалният анализатор Counterpoint Research, цитиран от Радио Китай.

„Xiaomi е водеща сила от Китай, която търси по-голям потенциал за растеж, тъй като вътрешният пазар е вече достатъчно зрял“, заяви Counterpoint Research, добавяйки, че успешната глобална експанзия на марката е „особено очевидна“ в Индия и Европа.

През първото тримесечие на годината Xiaomi се класира на първо място в Индия, заемайки 23,2% от пазара, докато в Европа е на трето място с 12,6% пазарен дял, показват данните.

Приходите от смартфони на Xiaomi достигнаха 45,8 милиарда юана (около 6,79 милиарда щатски долара), а глобалните доставки на смартфони възлизат на 38,5 милиона през първото тримесечие, показват данни на компанията.