Инвестицията е американска, предприятието ще е в Първомай

3D ендоскопи за роботизирана хирургия ще се произвеждат в Първомай. Градът е избран от високотехнологичната компания “Интуитив”, която ще инвестира над 80 млн. лв. в построяването на модерна фабрика.

Компанията е световен лидер в производството на техника за роботизирана хирургия. За инвестицията първо съобщи новият шеф на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов в интервю за “24 часа” преди седмица, а сега компанията е представила първата фаза на проекта си, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

С построяването на фабриката ще се разкрият 100 нови работни места с потенциал да достигнат до над 300 в близките няколко години.

Новото съоръжение ще увеличи производствения капацитет на 3D ендоскопи, използвани глобално в роботизирана хирургична система “Да Винчи” на “Интуитив”, които до момента се произвеждат в Германия.

Компанията е базирана в Сън Вали, Калифорния. Тя е основана през 1995 г. и е един от пионерите в роботизираната хирургия. Хирурзи от цял свят са завършили повече от 10 милиона оперативни процедури, ползвайки системата “Да Винчи”, което значи, че на всеки 19,8 секунди един я използва за сърдечни, гастроинтестинални, гинекологични, урологични операции.

За първото тримесечие на годината приходите на компанията са 1,5 млрд. долара, което е ръст от 15%. Печалбата на акция е 1,13 долара. Този растеж се дължи на увеличението на процедурите и продажбите на продукти на “Да Винчи”. За година процедурите в целия свят са с 19% повече, а броят на инсталираните системи е достигнал 6920, което е с 13% повече от предходната година.

“Интуитив” излиза на борсата в началото на новото хилядолетие, като оттогава акциите на дружеството са нараснали с над 11 000%, а приходите от една акция - с над 6 000%. Тази тенденция се очаква да продължи, тъй като се предвижда пазарът на роботизирана хирургия да расте с 20% на година до 2025 г. и да достигне до 13 млрд. долара.

“Уверени сме, че производствената база на “Интуитив” ще доведе до икономическо развитие на целия регион, като особено ценно е, че ще се произвеждат продукти с висока добавена стойност”, посочи министърът на иновациите Даниел Лорер. По думите му все повече инвеститори се интересуват да разкриват високотехнологични и иновативни производства в страната.

Лорер изтъкна още, че чуждестранните инвестиции у нас са се увеличили четири пъти през първото тримесечие спрямо година назад и са 1,055 млрд. евро според последните данни на БНБ.

Богдан Богданов подчерта, че България се стреми да привлече точно такива инвестиции с висока добавена стойност, за да се подпомогне икономическия растеж.

“Интуитив” има удоволствието да разшири производствените си възможности чрез този проект в България. Това съоръжение ще ни даде възможност да увеличим капацитета на производство на 3D ендоскопи и да удовлетворим нуждите на нашите клиенти”, каза Харолд Хигинс, вицепрезидент “Производствени операции Европа, Близкия изток и Африка” и генерален мениджър на “Интуитив”.