В тунел за жп линия влезе цар Симеон II, съобщават на сайта му kingsimeon.bg.

На 20 май 2022 г. Негово Величество посети строителната площадка на изпълнителя на проект „Модернизация на железопътната отсечка от км 22+554 до км 42+200“, който е част от проекта за модернизация на жп участъка Елин Пелин-Костенец. Модернизацията на този участък е най-мащабния проект по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. С реализацията му ще бъдат модернизирани над 51 км. железопътни линии и 5 жп гари и спирки, попадащи в обхвата на трасето.

Представителите на фирмата „ДУЙГУ МЮХЕНДИСЛИК ИНШААТ ТУРИЗМ ДЪШ ТИДЖЕРАТ ФЕ САНАЙИ ЛИМИТЕД ШИРКЕТИ“, част от консорциума ДЗЗД „ДЖЕН-ДУЙ ЖП ЕЛИН ПЕЛИН“ споделиха задоволството си, че работят успешно с българското правителство. Г-н Джихат Доган, член на Управителния съвет разказа на царя, че напълно осъзнава отговорността за изпълнението на възложения участък и неговото значение за икономическото развитие на отрасъла, както и че получават активно съдействие от партньорите им в проекта в лицето на правителството на България, представлявано от Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

Целта на проекта е модернизация на железопътната инфраструктура в участъка Елин Пелин-Костенец, като за да бъдат достигната проектните скорости от 160 км/ч за пътническите влакове и 120 км/ч за товарните, ще бъдат изградени над 20 км тунели, най-дългият, от които е 6,7 км, изпълняван от ДЗЗД „ДЖЕН-ДУЙ ЖП ЕЛИН ПЕЛИН“.

Царят се запозна на място с изграждането на двата железопътни тунела, от които са изпълнени около 2000 м дължина в участъка между Елин Пелин и Вакарел.