Великобритания обяви въвеждане на данък от 25 процента върху свръхпечалбите на местните производители на петрол и газ. Данъкът ще бъде въведен заедно с пакет мерки на стойност 15 милиарда бр. лири (18,9 милиарда долара), които имат за цел да подкрепят домакинствата, борещи се с нарастващите цени на енергията, съобщи Ройтерс.

Планът ще даде на всяко британско домакинство отстъпка от 400 бр. лири от сметката му за енергия, като се предвижда сумата да е дори по-голяма за домакинствата с най-ниски доходи. Това решение бележи промяна в позицията на правителството на премиера Борис Джонсън, което по-рано се противопоставяше на въвеждането на непредвидени данъци, определяйки ги като фактор, възпиращ инвестициите.

Изправен пред силен политически натиск за предоставяне на повече подкрепа за домакинствата, финансовият министър Риши Сунак обаче заяви, че енергийните фирми правят огромни печалби, докато британските домакинства се борят за оцеляване.

"Ще въведем временен и целеви данък върху печалбите на енергийните компании. Предвидихме в него обаче и нова отстъпка за инвестиции, което означава, че компаниите ще имат нов и значителен стимул да реинвестират печалбите си", каза Сунак пред парламента.

"Колкото повече инвестира една компания, толкова по-малко данъци ще плаща", поясни той, като добави, че от въвеждането на данъка в британската хазна ще бъдат събрани допълнителни 5 милиарда бр. лири (6,30 милиарда долара) през следващите 12 месеца.

Министърът предвижда действието на извънредната данъчна мярка да бъде прекратено поетапно с нормализирането на цените на петрола и газа.

Финансовият министър също така каза, че ще бъде изготвена нова "инвестиционна надбавка", която почти ще удвои данъчните облекчения за компаниите, които инвестират в страната.

Във вторник британският енергиен регулатор заяви, че горната граница на сметките за газ и електричество ще се повиши с още 40 процента през октомври, в резултат на скока на световните цени на енергията.