Наскоро китайски инженери отвориха капсулата, с която тримата тайконавти от мисията на „Шънджоу 13“ се върнаха на Земята на 16 април. Оттам те извадиха оборудване и проби, използвани при експериментите в орбиталната станция „Тиенгун“, включително 12 000 семена от различни култури.

При предишни мисии до „Тиенгун“ бяха организирани експериментални проекти за развъждане в космически условия и хиляди проби от семена, микробни щамове и други материали бяха върнати на Земята за по-нататъшни изследвания.

„Възползвайки се от възможностите, които дава програмата „Шънджоу-13“, проведохме повече от 10 експеримента от научно и социално значение. Те включват главно развъждане на растителни видове и биологични експерименти в космически условия“, обяснява Лин Сицян, говорител на Китайската програма за пилотирани космически полети.

Семената за експериментите бяха осигурени от някои от най-добрите изследователски звена, като за Института за изследване на степите при Китайската академия за селскостопански науки, Университета на Вътрешна Монголия, Групата за екологични проучвания на монголската степ и други.

В резултат на сътрудничеството между Групата за екологични проучвания на монголската степ и космическата индустрия бяха избрани 6 тревни вида, сред които див ечемик, лилава власатка и други. Това е вторият подобен експеримент за групата след този при полета на „Чан'ъ 5“ през 2020 г. След като семената престояха в орбита и се върнаха на земята, сега Групата за екологични проучвания ще осъществи наблюдение за техните показатели, като 1/3 ще бъдат съхранявани в семенна банка, а с останалите ще бъдат обект на селекция, за да се подберат устойчиви на екстремни условия, д добра адаптивност и висок добив, както и да се култивират нови сортове.