Част от хората, избягали от войната в Украйна, изразяват недоволство от тези бази, в които са настанени. Това каза на брифинг днес Мариана Тошева, която е председател на Държавната агенция за бежанците. Тя обаче не отговори на въпрос на журналистите колко точно са тези недоволни.

Най-различни са запитванията, желанията и съображенията, постъпили в колцентровете до момента. Много от тях Тошева определи като основателни, но други като „доста несериозни” - от типа „бихме искали да останем на първа линия на морето, при преместването”, „да има поне два пъти в седмицата месо” и „задължително сешоар в стаята”.

Малко над 500 са хотелите, заявили желание да участват в новата програма за настаняване на бежанци срещу 15 лева на ден след 31 май. Част от тях - близо 300, са такива, в които вече има настанени украинци. Става въпрос не само за обектите на морето, а в цялата страна.

7 000 души ще бъдат преместени в други градове, като процедурата предвижда с автобуси те да бъдат докарани до жп гарата във Варна и от там да бъдат транспортирани до местата, където във вътрешността на страната искат.

В Бургас украинските бежанци са около 10 000, стана още ясно на брифинга.

Има готовност да бъдат организирани извънредни влакови композиции и отделно към редовните превози да бъдат прикачени допълнителни вагони, за да се разделят украинските бежанци от редовно пътуващите.

Агенцията по бежанците твърди, че във Варна има 260 000 души. Мариана Тошева каза, че над 40 000 са украинските бежанци, които са регистрирани в системата, като 3% от жените са бременни и 7% са инвалиди.   

До преди дни в 150-те хотела във Варненско е имало около 18 000 украински бежанци. По последни данни от днес става ясно, че 3 000 души са напуснали местата за настаняване. 5 000 остават в хотелите, изявили желание да работят по новата програма.

До момента в България от Украйна са влезли 300 000 души. Всички заявили желание за временна закрила са регистрирани на 100%, посочи още Мариана Тошева отДържавната агенция за бежанците.