Решението на Китай да започне да внася царевица от Бразилия може да засегне структурата на търговията с тази култура със САЩ, тъй като през последните девет години не доставял големи количества от латиноамериканската страна, съобщи „Блумбърг“, предаде Радио Китай.

Лиу Дун, анализатор на пазара на царевица от Mysteel Group, каза в коментар за изданието Global Times, че доставките от Бразилия ще отнемат от два до три месеца, за да стигнат до пристанищата в Китай и може да отидат директно в националния резерв, вместо на пазара.

В материала на „Блумбърг“ се посочва, че Китай вече е запазил 250 000 до 400 000 тона царевица от Бразилия, позовавайки се на анонимни източници.

Вносът на царевица от Бразилия може да промени сегашната структура на вноса в Китай, около 70% от който през 2021 г. е бил от САЩ, а 29% от Украйна. Китай и Бразилия имат подписан още през 2014 г. протокола за фитосанитарните изисквания за износ на бразилска царевица, който бе актуализиран неотдавна, но досега Пекин почти не е внасял поради дългото време за доставка и високите транспортни разходи, а необходимото правителствено одобрение за генетично модифицирана продукция също затруднява доставките.

Вносът на царевица в Китай е бил 11,29 милиона тона през 2020 г. и продължи да нараства до 28,36 милиона тона през 2021 г., достигайки рекордно ниво. Междувременно вносът от Украйна е намалял след началото на военния конфликт там, падайки до 700 000 тона през април, което налага разширяване на каналите за доставки.

Според пазарни анализатори бразилската царевица е по-евтина и също така ще помогне за намаляване на рисковете от внос само от една страна. „В момента цените на американската царевица се покачват рязко, което води до пасивно нарастване на разходите за внос на Китай. За нас ще бъде важно да проучим нови източници от гледна точка на продоволствената сигурност“, казва Лиу Дун.