Шоковото поскъпване може да тласне до 263 млн. души в крайна бедност още тази година

Световната пандемия, породена от Covid-19, се е отразила добре на джоба на богатите, предаде Си Ен Ен.

Около 573 души са се присъединили към редиците на милиардерите от 2020 г. насам, с което общият им брой в глобален мащаб е 2668, според анализ, публикуван от Oxfam. Това означава, че на всеки 30 часа по време на пандемията някой е ставал милиардер.

Докладът, който се основава на данни, събрани от “Форбс”, разглежда нарастването на неравенството през последните 2 години. Той е насрочен да съвпадне с началото на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, който представлява събиране на някои от най-богатите хора и световни лидери.

Милиардерите са видели, че общата нетна стойност на богатството им е нараснала с $ 3,8 трилиона, или иначе казано с 42%, до $ 12,7 трилиона по време на пандемията. Голяма част от това нарастване на доходите се дължи на силни печалби на фондовите пазари, които бяха подпомогнати от правителствата, инжектирайки пари в световната икономика, за да смекчат финансовия удар на коронавируса.

“Голяма част от скока в богатството дойде през първата година на пандемията. След това се изравни и оттогава малко намаля”, каза Макс Лоусън, ръководител на политиката за неравенство в Oxfam.

В същото време Covid-19, нарастващото неравенство, както и шоковото поскъпване на храните може да тласне до 263 млн. души в крайна бедност още тази година, прегазвайки десетилетия напредък, се казва в доклад на Oxfam, публикуван миналия месец.

„Никога не съм виждал толкова драматичен растеж на бедността и нарастване на богатството в един и същи момент в историята“, каза Лоусън. “Tова ще нарани много хора.”

“Потребителите по света се борят с нарастващите цени на енергията и храните, но корпорациите в тези индустрии и техните лидери се възползват от покачването на цените”, според Oxfam.

Милиардерите в сектора на храните и агробизнеса са отбелязали увеличение на общото си богатство с $ 382 млрд., или 45%, през последните 2 години, след коригиране на инфлацията. Около 62 милиардери в храните са създадени от 2020 г.

Междувременно нетната стойност на техните колеги в секторите на петрола, газа и въглищата скочи с $ 53 млрд., или 24%, от 2020 г., след коригиране на инфлацията.

40 нови пандемични милиардери бяха създадени във фармацевтичната индустрия, която беше в челните редици на битката срещу Covid-19 и бенефициент на милиарди публично финансиране.

Технологичният сектор роди много милиардери, включително седем от 10-те най-богати хора в света, като Илон Мъск от “Тесла” Джеф Безос от “Амазон” и Бил Гейтс от “Майкрософт”. Тези мъже увеличиха богатството си с $ 436 млрд. до $ 934 млрд. през последните 2 години, отново изчислено след коригирането на инфлацията.