Правят обследване на 384 водоема, след това ще ги ремонтират

С осем нови робота язовирите ще се поддържат чисти, за да не се допускат наводнения. Вицепремиерът Корнелия Нинова изпробва лично един от тях в понеделник, за да се увери в ефективността им.

Тя направи инспекция на язовир “Големо село” край Бобов дол, който е с първа степен на опасност заради заблатяване на язовирната стена.

“Една от основните причини за преливания и наводнения са непочистените корита и стените на язовирите. Самоходните роботи, които закупихме, са много ефективни, екологични и полезни в няколко посоки”, изтъкна министърката.

Без човешко присъствие в машината, която се управлява дистанционно, тя може да се движи по наклони до 55 градуса и по насечени терени. Отрязаната от нея маса пък се превръща в тор, който може да се използва за наторяване.

“Спестяват се много усилия и време за язовирите, които ние стопанисваме. Необходими са ни около 10 000 работници и може би 4-5 г., за да се справим с почистването им, а сега с тези 8 машини това ще стане много бързо. Те могат да правят и просеки при горски пожари, с които се спира огънят”, допълни Нинова.

Роботите са собственост на Държавно предприятие “Управление и стопанисване на язовири” и са разпределени в 8-те му поделения из цялата страна - в Благоевград, Пловдив, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Велико Търново и Враца. Общо за машините са платени около 1 млн. лв., като според директорът на предприятието Цако Бънчев цената за един робот ще се изплати за около година.

Вече 560 язовира са приети в предприятието от общините, след като то беше създадено през 2019 г. До края на годината се очаква водоемите да станат около 1000.

В момента започва обследване на 384 язовира, за чийто ремонт се подготвя обществена поръчка, съобщи още вицепремиерът. “Знаете, че досега се даваха пари за ремонт на определени фирми. 500 млн. лв. се наляха за ремонт на язовири, дотук имаме само един. Изцяло променяме подхода – пари да не се крадат и да има ефективност. Минаваме изцяло през процедури за обществена поръчка, прозрачност и всичко ще бъде пред очите на хората. И те да знаят, че парите им отиват за тяхното спокойствие”, увери Нинова. Нивата на всички язовири се следят ежечасово и се взимат навременни мерки, категорична беше тя.

Отчетът на компанията за 2021 г. сочи, че са извършени ремонти със спешен характер на 92 язовира.

В плана за 2022 г. е предвидена обществена поръчка за основен ремонт на 15 язовира с прогнозна стойност 9 млн. лв. В него е посочено, че само за обследването на 384 язовира са предвидени 13,4 млн. лв. За обследване и проектиране на други 100 водоема ще се похарчат 7 млн. лв. За поддръжка и ремонт ще бъдат подписани рамкови споразумения с до трима изпълнители със срок до 3 години за 21,3 млн. лв.

Министърът на икономиката Корнелия Нинова инспектира дейността на роботите за почистване край язовир “Големо село”.
Министърът на икономиката Корнелия Нинова инспектира дейността на роботите за почистване край язовир “Големо село”.