За съседите работят повече мощности, отколкото е АЕЦ “Козлодуй”

В дефицитен на електроенергия регион като Югоизточна Европа единственият балансьор, който изнася постоянно ток, е България, съседните държави до голяма степен зависят от страната ни. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов пред участниците във форума на регионалната платформа Re-Source Southeast Hub.

Справка за износа в реално време в 15,46 ч на 30 май показва, че

от България

излизат 2300

мегавата товар

Най-много бяха те към Сърбия - 627 мегавата, към Румъния и Северна Македония - 465 и 446 мегавата, и към Турция - 356 мегавата. В този момент износът ни беше повече, отколкото е мощността на АЕЦ “Козлодуй”.

На 31 май в 16,19 ч рекапитулацията на границите ни в посока съседите беше 1920 мегавата. Отново най-много беше износът към Сърбия - 530 мегавата.

Цената на базовата електроенергия на свободния пазар с ден на доставка 30 май беше 386,96 лв. за мегаватчас, за 31 май - 424,33 лв., а за четвъртък, 1 юни - 442,12 лв.

На Балканите има огромно търсене на електроенергия, което прави цените при съседите ни едни от най-високите в Европа. В последната седмица на континента те са от 200 евро нагоре.

Между 16 и 17 ч на 31 май в атомната ни централа работеха 2130 мегавата мощности. Големите тецове работеха на още по-голяма мощност - 2450 мегавата. 625 мегавата беше токът от слънце, което е 55% от всички соларни централи у нас, 379 мегавата пък бе товарът на вецовете, или 14% от тези мощности.

Картината потвърждава думите на енергийния министър Николов на конференцията. Той заяви, че най-доброто за всяка електроенергийна система в условия на трансформация е

да разполага

с текущи

мощности,

за да може да бъде балансиран преходът и това да е максимално ефективно. Той подчерта, че зелена и кафява енергия не трябва да се противопоставят, защото не могат една без друга. На свързаните пазари в ЕС преходът няма да се случи, ако Европа не провежда адекватна и планирана политика в сектора, заяви още той.

Николов предупреди, че не бива да бъркаме декарбонизацията със затваряне на мощности. Въглеродните емисии може да бъдат улавяни и ползвани за различни цели и материали.

Според него в момента, ако се сравни България с която и да е друга държава в ЕС,

ние сме

най-добрата

дестинация за

инвестиции във

ВЕИ мощности

Той се обоснова с данъчната и осигурителната тежест, първоначалните разходи за земя и за доставка и т.н. Същевременно у нас доходността в тази сфера е в пъти по-голяма в сравнение с други държави.

Екоминистърът Борислав Сандов заяви, че ако не намалим с 40% емисиите през следващите 3,5 г., България ще трябва да връща 13 млрд. лв., които имаме по плана за възстановяване. Ако страната ни не трансформира въглищния сектор,

няма как да

оползотвори

2,5 млрд. лв.

от Фонда за

справедлив

преход

Според министъра страната ни трябва все повече да децентрализира енергийната система, да се внедряват все повече ВЕИ източници и да има повече играчи на пазара, включително от най-малките. Той посочи, че дори едно домакинство, което постави панел на покрива си, по някакъв начин участва в цялата енергийна система.