Германия реши да стимулира обществения транспорт и предложи билет от 9 евро на месец за всички местни и регионални транспортни линии без високоскоростните. Идеята е да се пести от скъпото автомобилно гориво, като личните коли бъдат заменени с евтин градски транспорт.

Какви са резултатите? За около една седмица само Deutsche Bahn (германските железници) продаде 2,7 милиона билета на стойност 9 евро. Общо досега са пласирани около седем милиона билета (81,77 милиона души живеят в Германия).

Очаква се обаче от 1 юни да има и тълпи на пероните на автогарите и жп гарите, което може да доведе до забавяне на местния транспорт.

Въпреки това германският министър на транспорта Тарек Ал-Вазир призова хората да преминат към автобуси и влакове с билет от 9 евро през следващите три месеца. "Възползвайте се от предложението, тъй като то ще определи посоката за бъдещо планиране на трафика", каза министърът във Висбаден.

Билетите са активни от 1 юни и тази промоция е валидна три месеца. Така че за 27 евро германците ще могат да пътуват цяло лято с всички регионални влакове, автобуси, трамваи, както и с метрото. Ако билетът, например, е закупен в Хамбург, можете да го използвате в Берлин или който и да е друг германски град, и ще е валиден дори в някои междуградски влакове.
Иначе месечната карта само за градския транспорт в германската столица струва около 80 евро.