Италианската група SNAM купи кораба „Голар Тундра”, който служи не само за складиране, а и за дегазификация на втечнен газ. Цената му е 350 млн.долара, обяви групировката, която е една от най-важните в света в сферата на енергийните инфраструктури.

„Голар Тундра” оперира не само като кораб за транспортиране на втечнен природен газ, а и като платформа за дегазификацията му. Става въпрос за т.нар. Floating storage and regasification Unit (FSRU). В света съществуват 48 кораба от този тип, но само 25 разполагат с капацитета на „Голар Тундра”. Той е дълъг 292 и широк 43 м.

Изграденият през 2015 г. кораб „Голар Тундра” има капацитет за складиране от 170 000 куб.м.втечнен газ и капацитет за непрекъсната дегазификация на 5 млрд.куб.м.годишно. Това е една пета от италианския внос на руски газ.

Корабът ще се намира на място близо до Централна и Северна Италия, където е най-голямото потребление на газ. Предвижда се той да започне да действа през пролетта на 2023 г. По този начин Италия прави важна стъпка напред за осигуряването си с природен газ и за диверсификацията на енергийните си източници.

Групата SNAM в момента преговаря и за купуването на още един подобен кораб.