"Въпреки че обикновено разбираме "риба" като воден вид, точният термин, използван от законодателната власт [...] не е толкова ограничен." Това е аргументът с който съдия Роналд Роби отсъжда на 31 май в полза на включване на пчелите като защитен вид по Калифорнийския закон за застрашените видове (CESA).

Според ретроспекция на сайта Unilad делото се води от 2018 г. от група природозащитни организации, които настояват за защита на четири вида пчели като застрашени от изчезване. Текстът на закона обаче защитава изрично "птици, бозайници, риби, земноводни, влечуги и растения", но не и насекоми. Въз основа на този текст по-ранно решение на съда на Сакраменто е отказало защита за пчелите. На 31 май обаче апелативният съд тълкува определението извън буквата му и отхвърля предходното решение, като се позовава на изходна научна дефиниция.

Природозащитните групи настояват за защита на пчелите, позовавайки се на смисъла на закона извън буквата му. Те твърдят, че тъй като "Калифорния е била начело на приемането на законодателство за защита на застрашени и редки животни - правейки това за първи път през 1970 г.", скромната пчела не трябва да прави изключение.

Ройтерс съобщава, че тълкуването на съдия Роби взема предвид факта, че самият закон CESA не дава дефиниция за "риба", а стъпва на определенията от Калифорнийския закон за рибата и дивеча. Дефиницията в изходния закон включва всякакви "мекотели, ракообразни, безгръбначни (или) земноводни", пише Роби. Всички тези категории "обхващат сухоземни и водни видове" и щатският законодател вече е одобрил списъка на поне един вид мекотело, разположено на суша, се казва в становището.

Съдия Диана Коледжикова от Софийския апелативен съд потвърди пред "Дневник", че съдията има задължение да тълкува закона. "Използват се няколко вида тълкуване - семантично за точния смисъл, историческо за социалния контекст на прилагане, систематично за връзката с други норми в същия закон, но и в други закони," уточни българският съдия.

Според Коледжикова съдията е длъжен да прилага закона не буквално, а в най-точния смисъл с оглед актуалните обществени отношения. Законът, приет преди 50 г. се прилага така, че да съответства на актуалното развитие на обществото и науката, за да се защити смисълът, вложен в създаването спрямо новите обстоятелства. "Законът задава принципи и отговорността на съдията при прилагането им отвъд буквалния прочит е важна, добавя съдия Коледжикова.

Насекомите са сред най-бързо изчезващите видове в рамките на съвременната криза на загуба на биологично разнообразие. Заплахите за тях включват както широко разпространено третиране с вредни химически препарати в земеделието, така и светлинно замърсяване.