Сръбската министърка на минната промишленост и енергетиката Зорана Михайлович заяви, че изграждането на газовия интерконектор с България е приоритетен проект за Белград, тъй като по този начин Сърбия ще има възможност да получава газ и от други снабдители, предаде Танюг и БТА.

По думите й също толкова важно е свързването с останалите страни от региона и изграждането на ново подземно хранилище за природен газ в Сърбия.

Като се сравним с много държави в Европа, не сме в лоша ситуация, въпреки че сме зависими от руския газ почти на сто процента. Германия също е напълно зависима от Русия, което е голяма грешка и не е важно кой е доставчикът, проблемът е зависимостта от един доставчик. Следващата година газопроводът Ниш-Димитровград ще заработи и ще имаме възможност да покриваме около 40 процента от потреблението си от други снабдители, каза Михайлович за Евронюз Сърбия.

Тя допълни, че каквато и да се окаже предстоящата зима, Сърбия ще има достатъчно газ за гражданите и икономиката, тъй като Белград има договор с Газпром за купуването на 2 милиарда кубични метра газ годишно, а ще си осигури и допълнителни количества.