Световното богатство е нараснало с 10,6% през 2021 г. до рекордните 530 трлн. долара и се очаква да продължи да расте във всички региони въпреки инфлационния натиск и инвазията на Русия в Украйна, сочи доклад на Boston Consulting Group (BCG).

До увеличението са довели силните фондови пазари и нарасналото търсене на активи като недвижими имоти, вино и изкуство.

През следващите пет години вероятно ще бъде натрупано ново благосъстояние на стойност около 80 трлн. долара.

"Развитието на богатството е изключително устойчиво и дори на фона на геополитическите сътресения темпът на растеж ще остане положителен", прогнозира Анна Закжевски, глобален ръководител на подразделението за управление на богатството в BCG и съавтор на доклада, цитирана от Инвестор.бг.

Очаква се Азиатско-Тихоокеанският регион да поддържа най-бързия темп на растеж на богатството, като стойността на активите там ще се увеличи със среден годишен темп от 8,4% до 2026 г. Ако този темп се запази, регионът може да стане дом на почти една четвърт от световното богатство.

Така Хонконг може да изпревари Швейцария през следващата година като юрисдикцията, управляваща "най-голямото частно трансгранично богатство", слагайки край на над 200-годишното швейцарско господство, пише в доклада.

Ръстът на богатството в Северна Америка ще се забави до 4,7% до 2026 г. от петгодишния среден темп от 9,1%, прогнозират изследователите. В Западна Европа нарастването на богатството вероятно ще се забави от 4,5% на по-малко от 4% за същия период.

В доклада се отбелязва също, че устойчивото инвестиране нараства три до пет пъти по-бързо от традиционните инвестиции и до 2026 г. този клас активи може да представлява до 17% от частно инвестираното богатство.

Нетрадиционните мениджъри на активи в момента управляват богатство, свързано с криптовалута, на стойност до 1 трлн. долара, а пазарната капитализация на криптовалутите може да се увеличи четири до пет пъти до 2030 г. Възможността за мениджърите е ясна: близо 80% от анкетираните клиенти са казали, че биха обмислили увеличаване на инвестициите си в криптовалути, ако мениджърите на богатство предлагат консултантски и образователни услуги.