“Продължаваме промяната” предлага и да не се плаща глоба при сбъркани цифри и букви

Винетки ще могат да се коригират, ако при нанасянето на регистрационния номер на колата е допусната грешка. Ще може да се поправят до три символа или да се добавят липсващи цифри и букви. След коригиране на данните винетката ще има действие от момента на издаването ѝ. Това са част от промените в Закона за пътищата, които предлагат група депутати от “Продължаваме промяната” начело с Настимир Ананиев.

Една от най-често допусканите грешки при покупка на винетка е изписване на буквата О вместо цифра 0.

При номер например СВ1000АК, грешката СВ1ОООАК е три символа и

се дължи очевидно на неволно действие,

дават пример вносителите.

Остава в сила и възможността за коригиране на категорията и на държавата на регистрацията.

Други текстове в проекта предвиждат, когато лека кола бъде засечена от контролна рамка, че няма платена винетка, а собственикът има, но е сбъркал номера на автомобила, той

да плати само една компенсаторна такса,

като за това бъде уведомен по електронна поща. Той обаче няма да подлежи на административнонаказателна отговорност, т.е. да плаща глоба за всяко минаване край контролните рамки.

Вносителите посочват, че има многобройни жалби до омбудсмана от граждани, които поради грешка в изписването на регистрационния номер на колата при закупуване на винетка са регистрирани многократно като нарушители. В такива случаи шофьорите разбират за грешката си с голямо закъснение, след като вече са им наложени многобройни глоби. Обикновено разбират случайно, когато на пътя ги спре т.нар. толполиция. В тези случаи те на практика плащат многократно глоба, но са извършили само едно нарушение, и то неволно.

Пример за това е случай, за който бил сигнализиран омбудсманът. Регистрирани са 50 случая на нарушения в рамките на 3 месеца, за които шофьорът е информиран на пътя от екип на толполицията. Съответно, за да се освободи от административнонаказателна отговорност,

човекът е трябвало да заплати 3500 лева

Друг фрапантен случай имаше преди година и половина и той засягаше задействането на винетката. Семейство от Ямбол, прибиращо се от Гърция, си купило уикенд винетка от крайгранична бензиностанция и веднага потеглило. Никой обаче не ги предупредил, че тя се активира 20 минути след издаването си и докато минат петнайсетина километра хората вече получили няколко глоби.

Освен това според вносителите сегашните глоби изобщо не съответстват на тежестта на нарушението, тъй като при сгрешена винетка случаят се приравнява изобщо на липса на платена винетка.

Възстановяване на недължимо платени суми за компенсаторни такси при корекция на сгрешени винетки

ще се извършва до 5 работни дни

Възстановяването на сумата може да се извършва или по банкова сметка, посочена в заявлението за корекция от собственика, или ако не е посочена - на каса, пише в проекта. Досега Националното толуправление изобщо не възстановяваше сумите за платена винетка със сбъркан номер.

Подобрен законопроект беше предложен и от регионалното министерство през май. Промените са в резултат на множество сигнали на граждани, които са купили съвестно винетка, но са допуснали неволна грешка. (24часа)