Няма осъществен износ на снаряди “Град” към Беларус. Това казва вицепремиерът и икономически министър  Корнелия Нинова в писмен отговор на депутатите от “Възраждане” Иво Русчев и Николай Дренчев.

От няколко дни двамата твърдят пред медиите, че през април от България са изнесени 30 000 снаряда “Град” от фирма “Алгънс” ЕООД за Беларус, откъдето са били реекспортирани за Украйна. Затова двамата питат Нинова в качеството ѝ на вицепремиер и икономически министър дали това е вярно, тъй като междуведомствената комисия за експортен контрол над оръжията е към министерството.

В отговора на Нинова се казва, че на 28 април е постъпило заявление за такова разрешение, а ден по-късно то е издадено. На 17 май обаче то е върнато обратно в комисията, като износ не е осъществен, защото фирмата не разполага с такова разрешение, пише вицепремиерката.

Според Търговския регистър “Алгънс” ЕООД е собственост на Александър Димитров, чието име попадна в публичното пространство след взривовете във военните складове в Челопеч през 2008 г. Там бе замесена друга негова фирма - “Алма - Д” ЕООД.