6 страни от Западните Балкани от лятото на миналата година махнаха роуминга и разговорите между тях са без надценка. Това са Албания, Косово, Северна Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия.

Това обаче се отнася до абонати само на въпросните държави. За такива от България и останалите страни от ЕС роумингът остава. Поради това тези, които тръгват на път, е добре да знаят, че цените на разговорите са сравнително високи, като те зависят от това на кой оператор сте клиент.

От края на април например A1 намали цените за Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Сърбия, Черна Гора и Турция. Минута изходящ разговор стана 0,59 лева, а за мегабайт мобилен интернет се плащат 0,99 лева.

При “Виваком” цената за Балканите започва от 2,29 лв. за изходящо обаждане, а за мобилен интернет е 14,99 лв. на мегабайт. Операторът предлага специален пакет, който за 4 лева на ден включва 100 минути на ден изходящи разговори, 100 съобщения и 100 мегабайта мобилен интернет. Цената от 4 лв. се начислява само ако има извършени изходящи разговори, изпращане на SMS или ползване на мобилни данни.

При “Йетел” тарифите започват от 3,49 лв. за изходящо обаждане, 0,79 лв. за изпращане на съобщения и 15 лв. за мегабайт мобилен интернет. Операторът предлага допълнителен пакет от 100 мегабайта интернет за 24 часа на цена от 2,99 лв.

Отпадането на роуминга за страните от Западните Балкани стартира като инициатива на България, докато страната ни бе председател на ЕС.

Решението бе подписано в Белград през април 2019 г. Тогава бе приет план за постепенното намаляване на тарифите и окончателното им нулиране. Идеята е така да се ускори присъединяването към ЕС на въпросните 6 държави. Те обаче са на различен етап от процеса - Черна гора и Сърбия започнаха преговори за пълноправно членство, докато Албания и Северна Македония очакват да ги стартират. Косово и Босна подписаха споразумението за стабилизиране и асоцииране, което е едва първата крачка.

При подписването на споразумението за роуминга Мария Габриел, която бе еврокомисар по цифрова икономика и общество, заяви, че това е историческа стъпка напред. И допълни, че следващата стъпка е намаляване на цените на роуминга между Европейския съюз и Западните Балкани.

Това все още не е случило и няма определен срок, в който цените на роуминга между Западните Балкани и ЕС да бъдат намалени или изобщо да отпаднат.