• От 900 до 1500 лева са масовите пакети за чужбина
  • Хитовете и това лято са южните ни съседки

 Какво е това - 14 лева за порция цаца на нашето море? С ръце ли са я ловили, питат пловдивчани, докато чакат пред една от туристическите агенции, за да си запишат почивки в чужбина. 

Едни са се насочили към Гърция, други към Турция, трети резервират круиз.

"За какво да ги дам тези 14 лева? За качествено и бързо  обслужване? За вкусна и прясна храна по нашето море? Или за хигиената, която предлага", коментира разпалено Грета Филипова. Тя и приятелката й, без да се колебаят, платиха по 1500 лева и си взеха 7-дневен круиз по гръцките острови. Лайнерът тръгва от Солун и обикаля по турското крайбрежие, като спира на определени острови в Егейско море.

"Даваш 1500 лева, но за истински лукс! Хапваш от най-отбраните специалитети, питиетата са повече от квалитетни. Десертите са изумителни. За хигиената и обслужването изобщо не говорим", обясни Филипова. Пред въпросната турагенция в центъра на Пловдив се вие опашка. И всеки граби пакет за почивка в чужбина.

Гроздан и Вероника Петрови са избрали Корфу. И платиха платят по 1200 лева за 7 нощувки. Ще пътуват със самолет. В пакета влиза закуска и вечеря.

"В България храната поскъпна двойно. В Гърция също има увеличение, но не е като тук. А цените по родното Черноморие масово карат хората да търсят ваканция в чужбина", казва туроператорката Анка Димова, докато обслужва поредните клиенти. Твърди, че хората се записват, макар горивото да оскъпява пътуванията тази година. Сега тя поема с група към екзотичен остров в Йонийско море.

"Девет дни със закуска и транспорт от нас на Закинтос струва 800 лева. В цената влиза и фериботът", посочва Димова. Прочутият плаж Навагио на остров Закинтос. Снимка: Ройтерс

Прочутият плаж Навагио на остров Закинтос. Снимка: Ройтерс

А Катерина и Радослав Костови от Пловдив още през април са си платили 7-дневна почивка на остров Крит. Ще водят с тях още един приятел. Но няма да отсядат в хотел, а са си резервирали голям апартамент за 1100 лева на 20 метра от брега. Самолетните им билети са по 22 евро на човек, тъй като са само с ръчен багаж. И тримата вече броят дните до началото на юли, когато ще летят за Ханя - една от перлите на Средиземноморието. Така нощувките и пътните им излизат не повече от 450 лева на човек. Кой колко ще харчи там, си е негово решение.

"Несравнимо е обслужването. Миналата седмица водих група до Александруполис. Порция гирос, с която могат да се нахранят минимум двама, е 8 евро", изтъква Димова.

А четирима нейни клиенти седнали да хапнат в таверна с готвени ястия. Поръчали си две порции сарми, агнешки кукуреци (дреболийки и чревца, печени на шиш - б.а.), бамя, паста с октопод, салата, две бутилки рецина, каничка бяло вино и за всичко това платили 40 евро, тоест по 10 евро на човек. Отделно им поднесли задължителния комплимент - безплатен десерт.

"Гърците и турците знаят как да галят клиента. Обслужването им е перфектно и затова много пловдивчани ходят там", сочат наблюденията на Димова.

Колегата й Пламен Павлов от друга турагенция потегля с два автобуса от 100 души към Айвалък. "526 лева е на човек за 7 нощувки ол инклузив. В цената влиза и транспортът с автобус. Хотелът е три звезди плюс на брега на морето. Народът ще се изпотрепе да се записва", твърди той. Но уточнява, че през юли и август почивките се оскъпяват с 250 лева, защото тогава е високият сезон.
Новият мост над Дарданелите значително скъсявал времето за пътуване до турските курорти Кушадъсъ, Анталия, Мармарис. Мнозина обаче вече предпочитали самолет.

Разбира се, има и скъпи варианти. 4 пловдивчанки - майка и дъщеря с две приятелки, заминават през юли за Сиде в ултралуксозен 5-звезден хотел. И всяка ще брои по 3000 лева.

"Като искаш лукс, плащаш", коментира Димова. Но според нея средният пловдивчанин отделя между 1500 и 2000 лева за ваканция.

Имало и доста предпочитания към Италия. В Пулия например от 23 до 30 юни пакетът на друга турагенция е 969 лева в хотел с 4 звезди. Доста се насочват и към италианските езера, където природата е божествена. Сицилия също е търсена.

"В Испания морето е студено. Там повече става за екскурзии и разглеждане", твърдят туроператори.
Те съветват пловдивчани да планират почивките си предварително, за да им излизат по-евтино.

"Тези, които си направиха ранно записване, изкараха голям късмет, защото цените от половин година непрекъснато растат", казва Петя Георгиева, туроператор. Наблюденията й сочат, че пловдивчани вече са свикнали с Европа и търсят по-екзотични дестинации. Тунис бил една от тях, тъй като плажовете там са с фин бял пясък като на Малдивите. Хората развързаха портфейлите си, твърди Анка Димова.

Хората развързаха портфейлите си, твърди Анка Димова.

Туроператорът Пламен Павлов поема с два автобуса пловдивчани към Айвалък.
Туроператорът Пламен Павлов поема с два автобуса пловдивчани към Айвалък.
Пловдивчанки гледат цените на почивките в чужбина, преди да си изберат дестинация.
Пловдивчанки гледат цените на почивките в чужбина, преди да си изберат дестинация.