България е на седмо място в Европа по най-висок процент жилищна собственост, показва изследване на Compare the Market Australia сред 26 страни. Изследването взема предвид процента на жилищната собственост, средните цени на жилищата на квадратен метър и средните месечни наеми във всяка страна, за да определи страните с най-висок процент на жилищната собственост в Европа.

Румъния е страната с най-висок процент жилищна собственост с 96,1%. Това е с малко под 4 процентни пункта повече спрямо Словакия, която заема второ място, и с над 45 пр. п. спрямо страни като Германия. Преди България са също Хърватия, Унгария, Литва и Полша. У нас 84,3% от хората живеят в жилище, на което са собственици.

България е страната с най-ниска средна цена на квадратен метър жилищна площ и най-ниски наеми. Средната цена на квадратен метър у нас според изследването е 932 евро, а на наемите – 310 евро.

На второ място е Румъния със средна цена на квадратен метър от около 1264 евро, а на месечния наем – 349 евро.

В Словакия, която е втора в Европа по процент на жилищната собственост с 92,3%, средната цена на квадратен метър достига 2045 евро, а на месечния наем – 550 евро. Жилищната собственост в страната е около 50% през 80-те години на миналия век, но след това се увеличава главоломно с процъфтяването на имотния пазар след падането на комунизма и липсата на реален пазар на наеми.

Хърватия и Унгария поделят третото място в проучването, като там 91,3% от населението живее в собствено жилище. Имотите в Унгария струват средно около 2250 евро на квадратен метър, а месечният наем достига близо 453 евро. Имотите в Хърватия струват средно около 1649 евро на квадрат, а месечният наем е приблизително 414 евро.

Германия е европейската страна с най-нисък процент на жилищна собственост. Там малко над половината от хората са собственици на жилищата си – 50,4%. За разлика от страните с най-висок процент на жилищната собственост Германия има силна наемна икономика с политики като високи такси за прехвърляне при покупки на имоти и без отстъпки от данъка върху лихвата по ипотечния кредит, което затруднява купувачите.

Съседната на Германия Австрия е на второ място по най-нисък процент на жилищна собственост в Европа с едва 55,3%. Подобно на Германия в страната има силна култура за наемане вместо за купуване, като много от същите фактори действат и там. Наемите в Австрия са и сравнително достъпни благодарение на големия брой социални жилища.

На трето място е Дания, където жилищната собственост достига 59,3%. Скандинавската страна има високи цени на имотите със средно 4900 евро на квадрат, което може би обяснява защо толкова малко хора в страната могат да купят собствен дом.

„Има сходна връзка между цените на имотите и наемите и жилищната собственост. Като цяло страни с високи наеми имат по-ниска жилищна собственост, което може би означава, че в тези страни потенциалните купувачи на жилище се затрудняват да спестят за първоначална вноска, за да излязат от цикъла на наемите“, казва Хана Нортън, говорител на Compare the Market, цитиран от "Инвестор".

„Като цяло в страните с най-висока жилищна собственост като Румъния цените на имотите са много по-ниски на квадратен метър. А в страните с най-ниска жилищна собственост като Германия, цените на имотите са много по-високи“, допълва тя.

В страните с най-скъпи имоти в Европа хората е по-малко вероятно да притежават собствен дом. Люксембург, Франция, Германия и Австрия са сред най-скъпите страни за притежаване на жилища и също така имат най-нисък процент хора, живеещи в собствен имот. Норвегия е изключение от правилото.

Връзката между средните цени на наемите и жилищната собственост е много сходна с тази при цените на имотите – в страни като Люксембург, Нидерландия и Норвегия, където наемите са най-високи, хората все пак живеят под наем въпреки големите разходи.

Фактът, че цените на наемите са толкова високи в тези страни, където жилищната собственост е ниска, показва, че излизането от цикъла на наемите може да е трудно, тъй като средните наеми на тези места поглъщат голям дял от бюджетите на хората.