Работодателите вече искат служителите в офиса

43% от работещите са готови да напуснат работата си през следващите 12 месеца, ако на друго място има предложат по-високо заплащане, по-добра кариерна реализация и гъвкавост, сочи проучване на “Ърнст енд Янг”.

Според данните 42% от служителите казват, че е необходимо увеличение на заплатите, докато едва 18% от работодателите са съгласни с това. 22% от тях искат служителите да се връщат в офиса пет дни в седмицата, докато 80% от хората предпочитат да работят дистанционно поне два дни в седмицата. Поради инфлацията 35% от търсещите нова работа заявяват, че основната им цел е по-висока заплата, а 25% търсят по-добро кариерно развитие. 19% от работещите искат по-голяма гъвкавост, свързана с дистанционна работа.

По сектори най-нетърпеливи да сменят работата си са заетите в сферата на технологиите и хардуера – 60%, а по възрастови групи поколението Z и милениалите са най-склонни да напуснат настоящата си работа.

Броят на служителите, които смятат, че етиката на работното място се е подобрила, се е увеличил от 48% на 61% от началото на пандемията досега, но доверието към работодателите е спаднало от 77% на 57%. 58% от участващите в проучването работодатели смятат, че е важно да има стратегия, която да подсигури служители със специфични умения, нужни за развитието на бизнеса им, като повечето от тях споделят виждането, че са готови и да наемат чуждестранни служители с възможност за дистанционна работа.

Данните сочат още, че 32% от работодателите успяват да подобрят както производителността, така и фирмената културата.