Германия ще ни помага и за влизането в еврозоната и за реформата в обществените поръчки

Германия да помогне с хора от немските митници, усилията на ГКПП „Капитан Андреево“ , съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев след срещата си с федералния министър на финансите на Германия Кристиан Линднер, който е на посещение в България.
Вече втори месец ситуацията на граничния пункт е изострена, след като договора на частната фирма, която от 10 години бе получила фитосанитарния контрол на границата, бе прекратен и държавата пое тези функции. Едно от обясненията бе, че сме получили сигнали от приятелски държави за недостатъчен контрол. Според Василев, една от причините за недопускането ни в Шенген е и недостатъчната сигурност на този пункт, който е входна врата за ЕС.
Обсъдена е била и възможността за подкрепа на българските усилия за влизане в Еврозоната от 1 януари 2024 г. Между България и Германия има споразумение за подпомагане на развитието на двете администрации, особено с фокус върху процедурите, които са свързани с обществените поръчки, каза още Василев. Говорихме и за възможността Агенцията против пране на пари и Европейската прокуратура да имат засилени правомощия и да са в държава, която има много силна политика в тази област, както е Германия, изброи той.
Преди срещата с Василев, Кристиан Линднер имаше среща и с премиера Кирил Петков. "Оценяваме високо Вашето лидерство, което показахте в решаващ момент и се изправихте срещу Газпром", коментира той. На свой ред българският премиер е наблегнал на антикорупционните мерки на правителството и поканил германски фирми да инвестират в българската икономика.