Правителството е взело решение да се разшири ПАВЕЦ "Чаира", която е най-голямата помпено- акумулаторна водноелектрическа централа в Югоизточна Европа. Това заяви енергийният министър в оставка Александър Николов след заседание на Министерския съвет.

Проектът за разширение на ПАВЕЦ "Чаира" предвижда изграждане на язовир Яденица и свързването му с комплекса Белмекен-Чаира с  тунел.

Свързването на съоръжението към каскадата ще увеличи полезния обем на ПАВЕЦ с 9 млн. кубически метра.

"Това ще позволи да се премине от дневен към седмичен режим на изравняване на преработените водни маси, ще позволи работа в пълна генераторна мощност в продължение на 20 часа при текуща мощност от 8,5 часа, ще позволи 22,5 часа работа в помпен режим при 11 часа в момента", обясни Николов. Той допълни, че реализирането на проекта ще подобри значително структурата на резервните мощности на страната.

"Казано простичко, "Чаира" ще може да изпълнява ролята на авариен резерв в системата в период на 20 часа. От гледна точка на зелената сделка "Чаира" може да се разглежда като вид батерийна структура. Тя ще позволи включването на повече зелени мощности на по-добри цени", обясни Николов.

Припомни, че проектът е стартирал през 1994 г. През 2005 г. строителството е преустановено заради липса на финансиране, от 2016-а и 2017-а е преработен работният проект, едва сега може да се предприемат стъпки, така че България да запази позициите си на балансьор в целия регион, каза Николов.