Само за месец стоките и услугите са поскъпнали с 1,2%

Годишната инфлация през май е достигнала 15,6%, а само за месеца цените са нараснали с 1,2%, съобщи НСИ.

На практика толкова висока годишна инфлация у нас не е имало от май 1998 г., когато беше 18%. По онова време на власт беше служебното правителство на Стефан Софиянски и се готвеха предсрочни парламентарни избори, които бяха спечелени от ОДС. В предишните месеци инфлацията беше още по-висока, а по-рано през зимата имаше дори хиперинфлация

Още през юни 1998 г. обаче годишното нарастване на цените падна до 13%, после слезе още надолу и на практика оттогава - вече 24 години, в България годишното поскъпване на цените никога не е било толкова високо, колкото сега. Единственото изключение прави лятото на 2008 г., когато годишното нарастване  на цените стигна най-много 15%.

За разлика от април през май не имало стоки и услуги, които да са поскъпнали с двуцифрено число само в рамките на месеца. За сметка на това обаче инфлацията вече засяга всичко: транспортът е поскъпнал с 3,2% само за един месец, хранителните стоки с 1,8%, облеклото и обувките с 1,1%, стоките за дома - с 1,6%, ресторантите и хотелите - с 2%. Единствено развлеченията и културата бележат поевтиняване в рамките на май с 5,6%.

Освен това данните на статистиката потвърждават тези от стоковите борси и тържищата, където цените на сезонните плодове и зеленчуци през май започнаха да падат. За сметка на това всичко останало - варива, млечни и месни продукти, кафе, захар, чай, поскъпва.

За първи път от доста време се забелязва поскъпване на разходите за здравеопазване

Лекарствата например са поскъпнали с 0,1% през май, лекарските услуги - с 0,7%, а стоматологичните - с 0,3%. Продуктите за лична хигиена са поскъпнали с 1,2% само за един месец.