Американската космическа агенция НАСА обяви екипажа на първия пилотиран полет до Международната космическа станция (МКС) с кораба "Старлайнър" на "Боинг".

Командир на полета ще бъде Бари "Бъч" Уилмор, съобщи пресслужбата на НАСА, цитирана от БТА.  Пилот е Сунита Уилямс. Тя заема мястото на Никол Ман, която бе утвърдена за мисията още през 2018 г. и след това през 2021 г. за полет с петия екипаж на "Спейс Екс".

Астронавтът Майк Финки е определен за резервен член на екипажа, който би могъл да заеме мястото на който и да е от двамата одобрени астронавти при настъпила необходимост.

Точната дата на полета на "Старлайнър" се очаква да бъде обявена през юли. Планира се екипажът да бъде на борда на МКС две седмици.

"Старлайнер" е разработен за екипаж от до седем души. Първият му безпилотен тестов полет бе през декември 2019 г.

"Майк Финки посвети последните девет години от кариерата си на тези мисии на "Боинг", а Суни - последните седем. Бъч свърши отлична работа като ръководител на екипаж като командир на полети от 2020 г.", каза ръководителят на отдела за астронавти в Космическия център "Джонсън" на НАСА Рийд Уайзман.