НАСА започва постепенно изключване на някои от модулите на двете сонди "Вояджър". Те са двата най-отдалечени създадени от човека космически обекти в историята, което води до нови предизвикателства, съобщава Digital Trends.

И двете сонди вече са извън рамките на Слънчевата система и макар да са изстреляни през 70-те години, все още работят. Проблемът е, че вече са много далеч и започват да губят мощност.

В опит да удължи максимално живота им, НАСА ще започне постепенно да изключва някои от системите. "Вече сме на 44 години и половина. На практика надскочихме гаранцията на двете проклетии 10 пъти", коментира Ралф МакНът, част от екипа на сондите.

Въпреки възрастта си и огромната измината дистанция, двете сонди продължават да работят добре. "Вояджър 2" имаше лек проблем с мощността през 2020 г., а миналата година "Вояджър 1" имаше грешка в системата за контрол на височината. Въпреки това и двете продължават да събират научни данни и да ги предават до Земята.

Учените се надяват, че чрез ограничаване на работата на някои модули, двете сонди ще получат още няколко години живот. Целта е той да продължи поне до 2030 г. Рано или късно обаче, контактът с тях ще бъде изгубен и тогава те ще продължат да пътуват в открития космос сами и с неясна съдба.