Сезонни зеленчуци продължават да поевтиняват чувствително

Горивата изпращат седмицата с поредно поскъпване

България няма да има проблем с житото и през тази година заради силната реколта. “Очакваме средните за страната добиви от пшеница да са близки до миналогодишните нива. Реколтата ще е повече от достатъчна за осигуряване на необходимите количества за вътрешна консумация, както и за износ”, заяви в неделя земеделският министър Иван Иванов.

През миналата година прибраното зърно бе над 7 млн. тона, като такова голямо количество не е имало от поне 5 години. За тази година очакванията са, че със сигурност реколтата ще е над 6 млн. тона. За вътрешно потребление отиват под 2 млн. тона, което означава, че около 2/3 от количествата могат да бъдат изнесени.

Според Иванов България продължава да е значим фактор на пазара на зърно с продажби в над 30 държави, заемайки 11-о място в света по износ. Той допълни, че пшеницата има близо 20% от общия аграрен износ на България през 2021 г.

Многото зърно обаче не сваля цената му, дори има поскъпване на световните пазари. Пшеницата в САЩ се е вдигнала до 415 долара за тон, във Франция до 400 евро , в Украйна цената се повиши до 415 долара за тон, а руската поскъпна до 420 долара за тон.

На Софийската стокова борса котировките през миналата седмица останаха без особени промени - хлебна пшеница се търси в диапазона 635-690 лв., предлагането е за 720 лв.

В началото на юни имаше чувствително поевтиняване заради очакванията за скорошно разблокиране на украинските пристанища и засилване на износа. След като обаче стана ясно, че това няма да стане бързо, цените остават високи, отчитат от Софийската стокова борса.

При останалите основни храни продължава значителното поевтиняване на сезонните зеленчуци, показват данните на комисията по стоковите борси. Цената на доматите падна през миналата седмица с 20,8 на сто до 2,70 лева за килограм на едро. Краставиците поевтиняха с 18,4% до 1,60 лева.

Най-силен спад има при черешите - с 32 на сто до 2,62 лева за килограм. Така за две седмици цената им падна почти наполовина. Значителен спад - между 4,3 и 11%, има при морковите, зелето, ябълките. картофите.

Поскъпване се отчита при лимоните, ягодите, сиренето, кашкавала, пилешкото месо, захарта, брашното и оризът.

Индексът на тържищните цени, който отразява котировките на едро, през миналата седмица е паднал с 1,93% до 2,071 пункта. Показателят се понижава вече близо 45 дни и от началото на май се спадът му е със 7,9%, след като от октомври миналата година непрекъснато се покачваше.

Горивата изпратиха седмицата с ново поскъпване. При бензина цената се е вдигнала с 6 ст. и средната вече е 3,37 лв. Дизелът се е качил с повече - 10 ст., и литър е 3,48 лева.

Има значителни отклонения в цените. В по-малките вериги например горивата се продават за 3,31-3,39, докато при големите цените стигат и до 3,57 лева. Най-евтино се оказва зареждането в Пловдив, Русе и Перник, където цените са с 5-6 ст. по-ниски от средните за страната. От областните градове най-високи са цените в Силистра, Кърджали и Смолян.