Български и чуждестранни експерти от над десет държави обменят опит на Регионалния форум за киберсигурност InfoSec SEE, провеждащ се в Балчик, съобщи БТА. В тридневната програма, обхващаща периода 19-22 юни, участват утвърдени международни лектори по темата, както и стотици участници от различни страни.

Тазгодишната тема на изданието, която са формулирали организаторите от COMPUTER 2000 Bulgaria, е „Киберсигурност по време на кибервойни“. Един от акцентите е свързан с ключовата роля на държавата по въпросите на киберсигурността.

„InfoSec SEE вече е място, което обединява регионалната общност на експертите по киберсигурност и затова привлича световните лидери в кибериндустрията", смята Анелия Костадинова, управител на COMPUTER 2000 Bulgaria.

По думите u темата „киберсигурност“ преди години e била екзотика, доскоро IT мода, а сега е просто реалност.

„Нашето желание е знанието за проблемите в сферата на киберсигурността и средствата за тяхното решаване да стигат до колкото се може повече хора и организации, и то безплатно“, каза още тя.

Дискусията, присъствено и онлайн, се провежда на фона на публикуваните за обществено обсъждане предложения за промени в Закона за електронното управление, свързани с ефективното, сигурно и лесно предоставяне на електронни административни услуги за гражданите и бизнеса. Част от тях предвиждат повишаване на сигурността на системата за сигурно електронно връчване и предоставяне на възможност за изцяло електронен процес по налагане на административни наказания; улесняване на заявяването на електронни административни услуги чрез премахване на изискването за квалифициран електронен подпис за физически лица за някои от услугите; отпадане на нуждата от представяне на удостоверения при заявяване на административни услуги; отпадане на хартиените документи стикери за доказване на определени данни и други.

Сред лекторите, пристигнали в България за конференцията, са: Михал Островски - старши директор в районите на Европа, Близкия изток и Африка; Кристиан Бийк - водещ учен и старши главен инженер в Trellix, Рамзес Галего - международен главен технологичен директор в CyberRes, Крис Уанг - вицепрезидент по продуктово управление и Майкъл Чен, вицепрезидент по успех на клиентите в Ridge Security. Сред тях са още Максим Акимов - мениджър дистрибуция по продажбите в Централна и Източна Европа в N-able, Евгения Изотова - мениджър за страната в Netwrix и други експерти в сферата.