Удвояват гишетата за чекиране и проверки там, а на стария ще остане само VIP и бизнес авиация

От следващото лято всички полети от и до летище София ще се изпълняват от новия терминал. На стария ще се запази автентичността на сградата и ще остане само настоящият VIP салон и бизнес авиация, съобщи изпълнителният директор на летището Хесус Кабайеро.

“В следващата година терминал 2 ще е строителна площадка, но ще продължи да функционира денонощно. То е нещо като ремонт на двигател на кола, докато работи”, каза още той.

Новият терминал ще бъде основно реконструиран, местят се и двойно се увеличават гишетата за чекиране. Заложена е пълна подмяна на системата за управление и удвояване на лентите за пристигащ багаж.

Вътрешните линии ще бъдат преместени и пътуващите до Варна и Бургас също ще имат достъп до терминала. Ще бъдат пуснати в експлоатация близо 2000 кв. м нови търговски площи. Удвоява се и капацитетът на проверката за сигурност – от 6 на 11 пункта.

Ще се изградят и 3 допълнителни ръкава, които да обслужват и по-големи самолети. Планиран е цялостен редизайн на горното ниво, където ще са бизнес салоните. Ще бъдат разделени пристигащи и заминаващи пътници според Шенгенските изисквания.