В кризата със забавянето на сглобяването на нови автомобили заради липсата на чипове и други компоненти, производителите завъртат нов бизнес - рециклиране на употребявани коли.

Renault е оборудвала специална фабрика, която се занимава изключително с обновяването на возила с пробег. Toyota също обяви, че ще започне да се фокусира върху рециклирането на автомобили. Френският автомобилен производител стартира програмата си преди година и половина във Флинс, Северна Франция, където Renault има нов завод за автомобили.

Сега Refactory, както "Рено" нарича фабриката, все още е малка част от завода във Флинс, но се очаква бизнесът да се разраства все повече и повече в бъдеще, пише нидерландският Autoweek. Factory VO работи от септември миналата година и може да обработва 45 000 употребявани коли годишно. Това са предимно автомобили на три до пет години, за които се грижат експерти в четири различни отдела. Работниците поправят дребни вдлъбнатини, съединяват и подменят части, отново полират лака и правят всичко останало необходимо, за да може колата да стане като нова.

Целият процес на възстановяване на автомобили е рентабилен само ако се работи с коли, които са близо до завода. Ето защо от Renault вече мислят за други локации. Начело в списъка са Турция, Испания и Португалия.