На неустойка от 14 млн. долара (местна валута) е осъдено подразделението на "Самсунг" в Австралия заради 9 подвеждащи реклами, които твърдят, че част от предлаганата техника на марката е водоустойчива, съобщи в четвъртък австралийския регулатор на конкуренцията, предаде Ройтерс.

"Самсунг Австралия" призна, че подвежда купувачите на някои от своите телефони Galaxy относно нивото на водоустойчивост, обяви Австралийската комисия за конкуренция и потребители. Регулаторът за първи път съди компанията през юли 2019 г.

В официално изявление производителя обяви, че този проблем не се отнася за по-новите му, както и за настоящите му модели, за вече остарели.

Регулаторът уточни, че между март 2016 г. и октомври 2018 г. компанията е пуснала реклами в магазини и социални медии, в които се твърди, че телефоните могат да се използват в басейни или морска вода.

Австралийската комисия за конкуренция и потребителите обаче получи стотици оплаквания от потребители, според които смартфоните не функционират правилно или дори са спрели да работят напълно, след като са били изложени на вода.

Твърденията "популяризирали важен компонент за продажбата на тези телефони Galaxy. Много потребители, закупили телефон Galaxy, може да са били изложени на подвеждащи реклами, преди да вземат решението си да закупят нов телефон", каза председателят на комисията Джина Кас-Готлиб.

Двете страни на делото се съгласиха, че промените, които компанията е направила в по-новите модели на смартфоните, пуснати в Австралия от март 2018 г., не са изправени пред такива рискове от излагане на вода.