Руското финансово министерство обяви днес, че "напълно" е покрило своите задължения по две емисии еврооблигации, деноминирани в щатски долари, като е превело 12,51 милиарда рубли (234,5 милиона долара) на Националния депозитар за разплащания на Русия (NSD), предаде Ройтерс.

Финансовото министерство в Москва съобщи, че са извършени лихвени плащания по еврооблигации, които са с падеж съответно през 2027 и 2047 г., предаде БТА.

Руският финансов министър Антон Силанов заяви, че неговата страна не е в състояние на дефолт по външния си дълг, макар да е извършила плащане в рубли по еврооблигации, деноминирани в щатски долари.

Вчера президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който се установяват временни правила, съгласно които ще бъдат изплащани задълженията по външния дълг на Русия.

Руското финансово министерство обяви, че спазва процедурата, установена с указа на Путин. Тя предвижда превод на суми в рубли към Националния депозитар за разплащания на Русия. След това тези рубли ще бъдат изплащани на държателите на руски облигации. Инвеститорите ще трябва да си открият банкови сметки в руска валута, за да си получат парите, обявиха от финансовото министерство в Москва, отбелязва Ройтерс.

На въпрос на журналисти как Русия ще се защити от твърденията, че новата схема на разплащане поставя страната в състояние на дефолт по външния й дълг, руският финансов министър отговори: "Всички ще продължат да говорят това, което им изнася".