Във Варна през първите три месеца са се продали два пъти повече нови жилища в сравнение с 2021 г.

Очакванията за известно охлаждане на имотния пазар все още се разминават с действителността - жилищата в България са поскъпнали през първото тримесечие в сравнение с края на предишната година най-много от почти 7 години насам, показват данните на НСИ, публикувани в петък.

Само за едно тримесечие - от края на декември м.г. до края на март, средният ръст на цените е 5,2%, какъвто не е имало от 2015 г. насам. 

При това повече поскъпват съществуващите жилища - с 6,2%, за разлика от новопостроените, където нарастването на цените е само с 3,6%.

По принцип новото строителство е по-скъпо от старото, но обяснението за това разминаване в ръста се дължи на обстоятелството, че пазарът е много оживен. При масово търсене и високи цени все повече хора се ориентират към покупка на по-евтини панелки, което, естествено, води до вдигане и на цените им.

Годишният ръст на цените на жилищата буквално чупи рекорда от четвъртото тримесечие на 2008 г., когато имотният балон у нас вече се бе спукал. Тогава годишното нарастване на цените е било 11,7%, докато сега е 11,5%. През десетилетието, следващо световната финансова криза, цените на имотите никога не са нараствали с повече от 4-5% на годишна база.

Ръстът сега се дължи изключително на шестте най-големи града с население от над 120 хиляди души, където пазарът на жилища е и най-оживен.

В столицата например само в сравнение с три месеца назад цените на жилищата са се вдигнали със 7,3%, а в Русе дори с 8%.

В дунавската столица на България на годишна база жилищата са поскъпнали дори с 15,4%, което се дължи на новото строителство - ръстът при него е 23,2%

Трябва да се има предвид обаче, че в Русе в сравнение с останалите големи градове цените на жилищата все пак са относително ниски.

От вчера НСИ е започнал да публикува и данни за изменението на броя на сделките за придобиване на жилища от домакинствата, които се събират от 2015 г. насам, но стават публични за първи път.

Те показват известно охлаждане на ентусиазма на купувачите, защото броят на сделките през първото тримесечие спада с 33,7% в сравнение с последното тримесечие на предишната година. По принцип обаче януари, февруари и март не са особено силни за имотния пазар.

В същото време на годишна база броят на сделките се е увеличил средно с 32,9%, което отново се дължи на пазара в големите градове.

Рекордът при тях се дължи на Варна, където има 54,4% ръст на броя на сделките с имоти, и то без да се смятат тези в курортните комплекси около морската столица.

Този ръст се дължи повече на оживения пазар на ново строителство, където има 105,3% ръст, т.е. сделките с продажби на нови жилища са се удвоили, сравнено с година по-рано.

Следва Стара Загора, където има 38,7% ръст в продажбите на жилища.

В столицата той е само 6,4%, но става дума за 7268 сделки по данни на Агенцията по вписванията, докато във всички останали населени места се сключват в пъти по-малко.

За първите три месеца на годината в Пловдив са направени общо 3534 сделки, което е с 3% по-малко от предходната година. За сравнение, за януари - март 2021 г. увеличението спрямо същия период на предходната година е било 21,3%. Обяснението може да се потърси в бума за последното тримесечие на 2021 г., когато продажбите са 5716, както и в пренасищането на местния пазар, което се усеща и в спада на броя на издадените през цялата 2021 г. разрешителни за строеж.

Известна изненада е Несебър, който за първи път от доста време влиза в топ 10 на населените места по брой на сключените имотни сделки, които са предимно за жилища. Там ръстът на изповяданите сделки през първото тримесечие в сравнение с година по-рано е 104,6%. В службата по вписванията в Несебър обаче се отчитат изповяданите сделки не само на града, но и в Равда, Слънчев бряг, Свети Влас и Обзор, в които много ваканционни имоти се купуват напоследък предимно от български граждани, след като руснаците започнаха масово да разпродават собствеността си.