Правителството на Испания обяви днес нов план за преки помощи в размер на девет милиарда евро за смекчаване последиците от украинския конфликт върху испанското общество, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Мерките бяха одобрени в момент на увеличаване на инфлацията.

Премиерът Педро Санчес представи плана на пресконференция в Мадрид. Новите 9 милиарда евро се добавят към вече приложени мерки през март в размер на 6 милиарда евро. До края на годината преките помощи ще възлязат на общо 15 милиарда евро, което е над един процентен пункт от БВП на страната.

Правителството освен това удължи до 31 декември, тоест с 6 месеца, първоначално планираните за 3 месеца облекчения заради последиците от конфликта в Украйна. Сред тях е и намаляването с 20 евроцента от цената на литър гориво.

Правителството също така реши да има и директна помощ от 200 евро за независимите работници и безработните, както и ново намаляване на ДДС за електроенергията, което е второто за по-малко от година, от 10 на 5 процента.

Правителството реши и увеличаване с 15 процента на пенсиите, в това число и тези за инвалидност.

В страната инфлацията през май беше 8,7 процента, припомня Франс прес.