Собствениците на датската онлайн платформа за обяви за работа "Джобиндекс" (Jobindex) подготвят жалба до регулаторните органи на Европейския съюз срещу американския технологичен гигант "Гугъл", информира Ройтерс.

От "Джобиндекс" обвиняват в нелоялна конкуренция глобалната онлайн търсачка, която е собственост на корпорацията "Алфабет" (Alphabet). В жалбата на датчаните се твърди, че от "Гугъл" вероятно осигуряват незаконен приоритет на собственото си приложение за търсене на работа и то се показва онлайн преди конкурентните платформи, съобщава БТА.

Европейската комисия обяви, че ще разгледа жалбата на "Джобиндекс" "в съответствие със стандартните си процедури". Тази жалба обаче може да даде тласък на проучването, което еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер провежда. Тя анализира практиките на "Гугъл" при представяне на собственото им приложение "Гугъл за намиране на работа" (Google for Jobs). Преди три години Вестагер обяви, че се занимава с проблема, но все още не е обявила какво ще предприеме по въпроса, отбелязва Ройтерс.

През последните години ЕК е наложила глоби на "Гугъл" в размер на повече от 8 милиарда евро поради нарушения на антитръстовите правила на ЕС, припомня агенцията.