"Топлофикация Русе" продължава да работи и да осигурява надеждно и сигурно отопление, пуска и газови когенератори за по-чиста енергия

"Проектът ни за изграждане и пускане в експлоатация на газови когенератори е на финалната права. Следва да се извършат довършителни дейности и тестови изпитания на мощностите", съобщи инж. Севдалин Желев - директор на "Топлофикация Русе" по повод добрите примери за устойчиви решения по пътя на енергийния преход. Той разказа, че опитни инженери следят на място реализацията на проекта.

"Koгeнepaтopитe ca двигaтeли c вътpeшнo гopeнe, ?oитo ce зaxpaнвaт c пpиpoдeн гaз и пpoизвeдeнaтa oт тяx мexaничнa eнepгия зaxpaнвa eлe?тpoгeнepaтop, ?oйтo пpoизвeждa eлe?тpичecтвo. 80% от вложената енергия от природен газ се преобразува в полезна топлинна или електрическа мощност. Три когенератора са с обща мощност 21 мегавата електрическа мощност и около 18 мегавата топлинна мощност. Крайната цел на инвестицията е обезпечаване и гарантиране на непрекъснатост на доставките на екологична топлинна енергия за клиентите и поетапната трансформация на предприятието. Чрез модерните съоръжения града ще има по-ефективно производство на топлинна енергия, по-чист въздух и нови инвестиции в местната икономика", допълни инж. Желев.

С реализирането на проекта от дружеството ще постигнат диверсификация на горивния микс и намаляване на количеството на използваните въглища. Инж. Желев смята, че производството на енергия от природен газ е много по-екологично в сравнение с твърди изкопаеми горива.

Изпълнителният директор на „Топлофикация Русе“ отбеляза, че въпреки драстичния скок в цената на газа, синьото гориво ще запази водещата си роля при осъществяването на енергийния преход.

"Природният газ е стъпало към постигането на нисковъглеродна икономика. Преходът от въглища към газ няма да е нито лесен, нито евтин, но като член на Европейския съюз имаме ангажимент за намаляване на въглеродния отпечатък. Това е посоката, която зададе Европа и която ние следваме“, каза инж. Желев.

Относно повишението на цената на природния газ той изрази надежда, че ще бъдат взети необходимите държавнически и стратегически решения не само на национално ниво, но и от Европейския съюз, защото в противен случай най-ощетен ще бъде бизнесът.

"Редица предприятия няма да могат да плащат за използваното гориво и ще се наложи да прекратят дейността си. Надявам се, че антикризисните мерки ще подпомогнат преодоляването на енергийната криза и второ, да осъществим справедлив преход към нисковъглеродно производство на енергия." каза инж. Желев.

Директорът на "Топлофикация Русе" подчерта, че въпреки негативното отражение на икономическата, енергийна и здравна криза в световен мащаб, "Топлофикация Русе" продължава да работи и да осигурява надеждно и сигурно отопление за крайните потребители. "Визията ни за развитие на „Топлофикация Русе“ следва динамиката на времето. Стремим се да отговаряме на потребностите и очакванията на клиентите, нормативната национална и европейска политики за енергийна ефективност и опазване на околната среда." каза инж. Желев.