Последните седмици темата за износ на оръжие за Украйна беше употребена грубо. Беше хвърлено обвинение, че едно говорим пред обществото и друго правим. И докато ние твърдяхме, че и един патрон не сме изнесли, те твърдяха, че нощем с посредници вървят тонове оръжие за милиарди левове.

Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова.

Тя допълни, че е била призована от президента да "обяви на обществото и на левите истината". 

Преди няколко дни секретарят на президента Димитър Стоянов показа част от документ, в който пише, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна.  Публикацията във фейсбук на Димитър Стоянов.

Публикацията във фейсбук на Димитър Стоянов.

Нинова показа документ, от който по думите й става ясно, че това е докладна записка от бившия директор на ВМЗ Сопот до съвета на директорите.

В него става въпрос за сделка, сключена през 2021 година от служебния кабинет Янев.

Докладната записка от изпълнителния директор на “ВМЗ”
Докладната записка от изпълнителния директор на “ВМЗ”

"Желанието на изп. директор на ВМЗ е да бъде прехвърлена датата и доставката от 2021 за 29 април 2022 година. И да се прехвърли от Афганистан за Украйна", обясни тя.

Нинова показа и документът, с който съветът на директорите одобрява промяната в сделката. Съветът е подал документи в Междуведомствената комисия за оръжия, но вече за Украйна. Междувременно е сменен министърът и Нинова е заела поста.

Част от протокола от заседанието на Съвета на директорите на “ВМЗ”-Сопот.
Част от протокола от заседанието на Съвета на директорите на “ВМЗ”-Сопот.

Документите дошли в комисията и тя е отказала да разгледа сделката и не е издала разрешение. “Аз като принципал сменям изпълнителния директор на ВМЗ Сопот, който е назначен от ГЕРБ през 2015 г. А съветът на директорите е назначен на финала на последния служебен кабинет", обясни още тя.

Справка за промените в Съвета на директорите на “ВМЗ”-Сопот.
Справка за промените в Съвета на директорите на “ВМЗ”-Сопот.

И продължи: ”Тъжните изводи за държавността: Това не е война с президента, това в битка с истината за спирането на фалшивите новини, за нормална държава, в която истината не се изкривява. За държава, в която тази истина не се променя, за да унищожиш някой, който не ти е симпатичен.”

Тя посочи, че президентът я е призовал да говори, днес говори, въпреки че много месеци е стискала зъби.

“Правителството и министерството свършихме работата си, сделката е спряна и този борд и директор е уволнен. Сега питам президента как ще изчисти това петно, лепнато на институцията от главния му секретар, защото това е направено умишлено. Стоянов има целия документ, щом е извадил от него три реда. Той знае, че това е сделка на служебния кабинет на президента Радев и въпреки това вади само част, за да манипулира обществото. С тези документи той уличава държавния глава и служебното му правителство в търговия с оръжия за Украйна, заяви Нинова.

Тя отказа да каже дали това е свързано с отказа на БСП да отиде на консултациите с президента.