Украинската групировка "Метинвест" на Ринат Ахметов и Вадим Новински се оглежда за място за строителството на нов металургичен завод в Европа. Тя контролираше разрушения във войната "Азовстал". Ахметов е милиардер и се смята за най-богатия украинец, състоянието му се оценява на поне 7 млрд. долара.

Това съобщи в ивента Let's Talk, който бе организиран от Европейската бизнес асоциация, Юрий Риженков - генерален директор на "Метинвест".

В отговор на въпрос за чуждестранните инвестиции на "Метинвест" Риженков обяснява, че групата има два металургични завода в Италия, един в България, един във Великобритания и мини в САЩ.

"Ние имаме голяма търговска компания, която продава продукцията ни по цял свят. Предстоеше ни да инвестираме в голям завод в Италия, чисто нов, който смятахме да го построим за 3-4 години. Но проблемът е, че той трябваше да преработва продукцията на "Азовстал", обясни Риженков.

"Един от вариантите за развитието на металургичния бизнес за нас е руда от Кривой рог. На нейна основа може да се работи в чужбина. Примерно сега разлеждме възможността да се построи нов завод в България или Италия", допълва Риженков. Но трябвало да е сигурно, че рудата може да стигне до странат, в която ще се прави новия завод.