Намалението влиза в сила три дни след обнародването на актуализацията на бюджета

Отстъпката от 25 ст. за всеки литър гориво ще се дава без ограничения на количествата, които се зареждат. Това е окончателният текст, записан в гласуваната от депутатите актуализация на бюджета. Първоначалната идея бе по-ниската цена да важи при количества до 50 литра, сега обаче е решено да няма таван на зарежданията и на количествата.

Отстъпката ще се начислява веднага при плащане на на касата на бензиностанцията

Трябва да се представи малкият талон на колата. Ще се издава касова бележка и фактура, където ще се записва и номерът на автомобила. Това се прави с цел да има ясна отчетност в НАП къде и какво количество е заредено. Държавата ще възстановява парите за отстъпката на търговците на следващия месец. Например за зарежданията през юли бензиностанциите ще си получат сумите до 24 август.

Все още не е ясна точната дата, от която ще важи отстъпката. В проекта за актуализация на бюджета е записано, че е валидна от 1 юли.

Заради забавянето на гласуването в Народното събрание обаче този срок няма да бъде спазен, а отстъпката ще се дава три дни след като приетата актуализация бъде обнародвана в “Държавен вестник”. При най-добрия сценарий това означава от понеделник, ако обнародването стане в петък. Ако обаче се забави, по-ниските цени на горивата ще са в сила от средата на следващата седмица.

От тях обаче няма да могат да се възползват хората, които имат коли, регистрирани с категория N1

Това с т.нар. баничарки, които в регистрите на КАТ фигурират като превозни средства с 1 плюс 1 места. Хората, които са купили такива превозни средства от фирми, няма да могат да ползват отстъпката, въпреки че колите вече се водят на физически лица. Единствената възможност е да поискат пререгистрация и автомобилите им да се водят отново стандартна категория.

Отстъпката от 25 ст. важи до края на тази година, но нейното даване може да спре и по-рано, защото има лимит на парите. В актуализацията на бюджета е записано, че за тази мярка са предвидени 150 млн. лв. Ако тази сума се изчерпи преди края на годината, ще спре и зареждането с горива на по-ниски цени.

16 вериги, сред които и най-големите у нас, ще дават отстъпка от 25 ст. на литър гориво. Въпросните компании са членове на Българската петролна и газова асоциация.

От браншовата организация съобщиха, че нейните членове имат готовност да прилагат тази програма. Компаниите приемали отговорно осигуряването на най-добри условия за потребителите на горива в страната, което налагало те да предоставят пълната, вярна и точна информация за реда и начина на предоставяне на държавна помощ от 25 стотинки.

Поради това информацията как тя ще се дава ще е публична непосредствено след приемане на окончателните текстове на бюджета, ще я има и в търговските обекти.

От приетата актуализация на бюджета става ясно, че

на търговците е предоставен избор дали да дават отстъпка, или не

От Сдружението на малките търговци на горива вече заявиха опасенията си дали всички техни членове ще могат да я предоставят, защото не било сигурно дали ще издържат цял месец с намален оборот.